Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

CrossFit: Η νέα μόδα στη γυμναστική



Μια νέα τάση και ένας νέος τρόπος γυμναστικής, που ονομάζεται CrossFit έχει κατακτήσει τον χώρο του αθλητισμού. Το CrossFit εδώ και πολλά χρόνια κάνει «θραύση» στην Αμερική, όμως τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, μάλιστα για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

 

Αποθήκες, με χαμηλό φωτισμό και χωρίς θέρμανση, είναι οι τα λεγόμενα «boxes» όπου μπορεί κάποιος να κάνει CrossFit. Το CrossFit από ότι φαίνεται δεν είναι απλά ένα σύστημα προπόνησης αλλά εξελίσσεται σε κάποιο καινούριο άθλημα, καθώς υπάρχουν και αγώνες CrossFit. Ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο ως brand name.  Oι ασκήσεις είναι ένα σύμπλεγα της ολυμπιακής άρσης βαρών, της ενόργανης γυμναστικής, του power lifting, του στίβου, της κωπηλασίας και πολλών άλλων πολυαρθρικών ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνται με βασικό ανταγωνιστή τον χρόνο.

Τι είναι το CrossFit

thelab 09

«Μια υψηλής έντασης προπόνηση, η οποία είναι λειτουργική, δηλαδή γυμνάζουμε πολύ το κορμί μας, την βάση του σώματος μας και τα πόδια και είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη, δεν είναι ποτέ ίδια. Κάθε μέρα έχει κάτι διαφορετικό. Δεν είναι μονότονο, μαθαίνεις για τον εαυτό σου πράγματα που πίστευες πως δεν μπορείς να κάνεις» λέει στο Seleo ο προπονητής CrossFit του The Lab Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος είναι και αθλητής  CrossFit και έχει αναδειχθεί 8ος στην Ελλάδα στην κατηγορία των Elite, αλλά και 18ος πανευρωπαϊκά.   

thelabteam

Στο The Lab o Γιώργος Πετρίδης, μαζί με τον Νίκο Κουρκούλη,την Μέγκι Παυλίδης και τον Γιώργο Μαλιαχόβα προπονούν άτομα από 17 έτων έως 47 ετών, ενώ έχουν και ομάδα που κατεβαίνει και σε αγώνες. Ο καθένας που μπαίνει για πρώτη σε ένα χώρο που κάνουν CrossFit, τα λεγόμενα box, βλέποντας τις ασκήσεις, λέει πως «εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό». Ο Γιώργος Πετρίδης προσπάθησε να μας πείσει ότι όλοι μπορούν και ειδικά και αυτοί που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ ξανά στην ζωή τους.thelab 11

thelab 12

«Όλοι αυτό λένε, ότι δεν είναι για μένα. Θέλω να δείξω ότι το CrossFit είναι για όλους. Eίναι καλύτερο να ξεκινήσει από το μηδέν ο αθλητής παρά να είναι ήδη γυμνασμένος, γιατί ίσως κάποιοι τα μαθαίνουν λάθος τα πράγματα και αν μάθεις κάτι λάθος θες πολύ περισσότερο χρόνο για να το μάθεις σωστά. Πολλές φορές είναι επιθυμητό αυτός που θα ξεκινήσει CrossFit να μην έχει γυμναστεί ποτέ, γιατί θα πλάσει το σώμα του με σωστές τεχνικές». Ζωντανό παράδειγμα είναι ο 31χρονος Γιώργος που εμφανίζεται στη παρακάτω φωτογραφία. Πριν ξεκινήσει CrossFit δεν είχε γυμναστεί ποτέ ξανά και τώρα του έγινε τρόπος ζωής.

thelab 04

«Εγώ δεν είχα καμία επαφή με την γυμναστική, ξαφνικά άρχισα CrossFit. Ήρθα, είδα δοκίμασα και σιγά σιγά έβγαιναν όλες οι ασκήσεις, δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Εξωτερικά άλλαξε το σώμα μου, αλλά με βοηθάει και ψυχολογικά, γιατί εδώ εκτονώνομαι και πάντα φεύγω με καλή ψυχολογία» λέει ο 31χρονος στο  Seleo.

thelaball

 Το CrossFit ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη

Το 2006 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του το CrossFit στην Ελλάδα και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον Θοδωρή Στυλιανίδη. «Ήμουν φοιτητής στο Λίβερπουλ και ψαχνόμουν για νέες προπονητικές μεθόδους στο διαδίκτυο. Βρήκα το CrossFit, το εφάρμοσα στον εαυτό μου, το έλεγξα και αποφάσισα να το ξεκινήσω στην Ελλάδα. Στην αρχή ήμασταν 3 άτομα που κάναμε, από χρόνο σε χρόνο όμως γινόμασταν πιο πολλοί. Πλέον υπάρχουν 10 boxes στη Θεσσαλονίκη και πολλά περισσότερα στην Αθήνα» περιγράφει ο Θοδωρής Στυλιανίδης. Σήμερα ο Θοδωρής είναι προπονητής στο Reebok Crossfit, ενώ διοργανώνει και αγώνες CrossFit.

reebook 02

«Ο κόσμος ανακαλύπτει την αποτελεσματικότητα του και το μεταφέρει ο ένας στον άλλον. Παίρνουμε κινήσεις της καθημερινότητας και τις κάνουμε, στην ουσία, σαν παιχνίδι. Ξυπνάμε το σώμα μας αλλά και το πνεύμα»αναφέρει ο Θοδωρής Στυλιανίδης. Όσο για τους τραυματισμούς που μπορεί να έχεις στο CrossFit, «η μόνη επικινδυνότητα είναι ο εγωισμός. Δεν πρέπει να κάνεις πράγματα πέρα από τις δυνατότατες σου, αν ακούς τον προπονητή, δεν πρόκειται να τραυματιστείς. Συνήθως υπάρχουν τραυματισμοί, όταν κάποιος πάει και κάνει κάτι με δικιά του πρωτοβουλία του ή σηκώνει περισσότερα κιλά από ότι πρέπει».

reebook 06

Οι γυναίκες που κάνουν CrossFit είναι πάρα πολλές, μάλιστα υπάρχουν και μερικές που συμμετέχουν σε αγώνες και κάνουν πρωταθλητισμό. Ο Θοδωρής Στυλιανίδης, μας εκπλήσσει, λέγοντας μας πως «οι άντρες είναι σε πιο χαμηλό επίπεδο από τις γυναίκες».

reebook 03

reebook 05

Στο Reebok συναντήσαμε την Αγόρα, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάνει CrossFit. «Ήθελα κάτι διαφορετικό, να ξεφεύγει από το τυποποιημένο. Λειτουργούμε σαν οικογένεια, έχουμε όλοι ένα κοινό στόχο, γιατί δουλεύουμε ομαδικά». Η Αγόρα συμμετέχει σε αγώνες και θέλει να ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό. «Ο εχθρός στους αγώνες είναι ο χρόνος, δεν βλέπω τους άλλους σαν αντίπαλους. Ο μόνος αντίπαλος είναι ο εαυτός σου».

reebook 01

thelab 10

Στο ερώτημα, αν η εξέλιξη του CrossFit μπορεί να είναι η καθιέρωση του ως άθλημα, ο Νίκος Σωτηριάδης, προπονητής στο Warehouse 7 απαντάει: «Μπορείς να το πάρεις και αθλητικά αλλά και ως σύστημα προπόνησης. Προπονητικά είναι κυκλική άσκηση. Από κει και πέρα αν το εξελίξεις πολύ με σωστή διατροφή και διπλές προπονήσεις, μπορείς να γίνει και άθλημα». Για την διατροφή που πρέπει να έχει κάποιος που κάνει CrossFit  ο Νίκος Σωτηριάδης μας ενημερώνει πως «το CrossFit θέλει καλή ποιότητα φαγητού, πολλά φρούτα και υδατάνθρακες, πολύ πρωτεΐνη και πολλά λιπαρά από ψάρι μέχρι ξηρούς καρπούς. Πρέπει να έχεις φάει καλά πριν την προπόνηση, για να αντέξεις και να έχεις πίει πολύ νερό για να έχεις καλή ενυδάτωση».

workhouse 03

workhouse 01

Στο Warehouse 7 βρήκαμε τον Γιώργο Τοπχαναλή και τον Ζαχαρία Αλεξίου, οι οποίοι είναι αθλητές κολύμβησης και το τελευταίο διάστημα έχουν βάλει στη ζωή τους το CrossFit. Oι λόγοι που ο  Ζαχαρίας κάνει CrossFit είναι ότι «έχεις μια πιο άμεση αύξηση της τεστοστερόνης και της αυξητικής ορμόνης στον οργανισμό με τις ασκήσεις που έχει το crossfit. Υπάρχει πιο σφαιρική εκγύμναση και κάνει καλό στην ισορροπία και την ευλυγισία μας. Σε βοηθάει  στο πιο απλό πράγμα, να μπορείς να δέσεις με ευκολία τα κορδόνια σου».

workhouse 02

Τον ίδιο τρόπο σκέψης έχουν και ο Γιώργος Πετρίδης, που απάντησε ότι ο ορισμός του fit είναι, το πιο απλό πράγμα, «να πας μια βόλτα με τον σκύλο σου στο πάρκο και να μπορείς να τρέξεις μαζί του». Ενώ ο Θοδωρής Στυλιανίδης όρισε το fit με κάτι πιο καθημερινό, «να μπορείς να τρέξεις αν χρειαστεί, για να προλάβεις το λεωφορείο».

Έχει γίνει μόδα το CrossFit;

Ο Γιώργος Τοπχαναλής, πιστεύει πως έχει γίνει μόδα το CrossFit. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνανε στοιχειώδη γυμναστική στη ζωή τους και ξαφνικά γράφονται CrossFit, ακόμα και για μια selfie ή για να λένε σε μια παρέα ότι κάνουν και αυτοί Crossfit. Βέβαια είναι ένα κίνητρο για να μπει κάποιος στον αθλητισμό».

workhouse 04

«Πιστεύω ότι κάθε τι για να πιάσει και να έχει απήχηση πρέπει να γίνει μόδα. Από εκεί και πέρα άρχισε να αναπτύσσεται πολύ γιατί βλέπεις πολύ γρήγορα αποτελέσματα, χωρίς να σπαταλάς πολύ χρόνο. Αυτό βοηθάει γιατί με το σύγχρονο τρόπο ζωής που έχουμε, ο κόσμος πια δεν έχει πολύ χρόνο και του δίνεται η ευκαιρία με 3 ώρες την εβδομάδα να αλλάξει ριζικά το σώμα σου, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή» αναφέρει ο Γιώργος Πετρίδης, προπονητής του The Lab.

thelab 01

Αντίθετη άποψη έχει ο Θοδωρής Στυλιανίδης. «Εγώ δεν το βλέπω ως μόδα. Στο Reebok είμαστε αυστηροί. Δεν μας αρέσουν οι "εφετζίδες", όποιος έρχεται εδώ θα πρέπει να έχει όρεξη και να του αρέσει. Μας αρέσει η εμπειρία της άσκησης, όχι η εμπειρία του καθρέφτη».

Πηγή κειμένου: 

Ρεπορτάζ: Θεολόγος Ηλιού

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Μανωλούδα