Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Μαξίμου: Θα εκταμιευθούν άμεσα 13 δις ευρώ - Έρχονται άλλα 10 δις για τις τράπεζες



Για άμεση εκταμίευση 13 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο, κάνει λόγο ανεπίσημο σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, στο οποίο τονίζεται το θετικό κλίμα της συνεδρίασης του Euro Working Group.

«Οι τρεις θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα 3 χρόνων κάτι που θα σημάνει την αποφυγή δανείου-γέφυρα», σημειώνει χαρακτηριστικά το Μαξίμου και προσθέτει:

«Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές (Arrears). Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Ακόμη τονίζεται ότι οι διαφωνίες εντοπίστηκαν στις διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου. Τέλος, όπως αναφέρεται, ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επισήμαναν ότι είναι χαμηλά.