Σάββατο 30 Μαΐου 2020 -
Συννεφιά

20 °C

Σήμερα, 30. Μαΐου 2020

Τα 110 χρόνια του ΑΠΕ-ΜΠΕΗ ιστορία των 110 χρόνων ύπαρξης του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του αρχαιότερου εν ζωή ειδησεογραφικού οργανισμού με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία παράλληλη με τη νεότερη ιστορία της χώρας, τιμήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης".

"Στηρίζω ενθέρμως την αποστολή του ΑΠΕ, το οποίο συνδυάζει αρμονικά την υποδειγματικώς αντικειμενική ενημέρωση με την συνεπή εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος", σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του που διαβάστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

Έναν δημόσιο φορέα "υψηλού κύρους και επαγγελματισμού" χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημειώνει, "ένας ολόκληρος αιώνας και επιπλέον δέκα χρόνια συνεχούς δραστηριότητας είναι πραγματικά πάρα πολύς καιρός. Πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κάποιος πόσο πολύ έχει αλλάξει η ενημέρωση μέσα σε αυτό το διάστημα. Από την εποχή του τηλέγραφου, μέχρι τη σημερινή διαδικτυακή εποχή, το Αθηναϊκό Πρακτορείο δίνει τη μάχη της έγκαιρης, πλήρους και, προπαντός, αξιόπιστης ενημέρωσης. Το κατάφερε γιατί είναι ένας δημόσιος φορέας υψηλού κύρους και επαγγελματισμού. Εύχομαι πολλά ακόμα χρόνια προσφοράς και συνέχειας στην ιστορική αυτή διαδρομή. Και στους εργαζόμενους, δύναμη και υγεία".

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια γιορτή ενημέρωσης για την χώρα μας, έγκυρης ενημέρωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς και για την χώρα και παγκοσμίως» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης , προσερχόμενος στην εκδήλωση.

«Το ΑΠΕ αποτελεί διαχρονικά πυλώνα όλης της προσπάθειας που έχει γίνει για ενημέρωση της κοινωνίας, του λαού μας, για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας πληροφόρησης και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτές τις αξίες θα πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι.

Με αυτήν την έννοια η υποστήριξη από την Ελληνική Βουλή, από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, πρέπει να είναι αμέριστη σε προσπάθειες αυτού του επιπέδου», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισήμανε ότι "είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι είδηση δεν είναι απλώς η πληροφορία. Η είδηση είναι πρώτα και κύρια το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και αυτή την αποστολή υπηρετεί διαχρονικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ". Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ "ένα οχυρό αξιοπιστίας", καθώς "η ένδειξη - όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ- αποτελεί και θα αποτελεί σφραγίδα εγκυρότητας και προστασίας των πολιτών".

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας απάντησε στις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση ότι επιθυμεί δια της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται ο έλεγχος στην κυβερνητική πολιτική. "Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο", επισήμανε, "γιατί στο παρελθόν η απειλή της διαδικασίας νόμιμης αδειοδότησης ήταν το μέσο πίεσης της πολιτικής εξουσίας προς τα ΜΜΕ. Αν κάτι λείπει αυτό τον καιρό είναι η ρύθμιση και οι καθαροί κανόνες". Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, που έχει καθυστερήσει: "Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ψηφιστεί το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης. Δυστυχώς υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτό που πρέπει να επαναλάβω με σαφήνεια είναι ότι η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία γιατί δεν τιμά κανένα κόμμα, καμία πτέρυγα της βουλής, κανένα θεσμό, κανέναν άνθρωπο αυτή η διαδικασία να μην ολοκληρώνεται τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένος ο νόμος".

Σε μήνυμά της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τονίζει ότι η σημερινή εκδήλωση έρχεται σε μια σημαντική και κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, "μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών. Μια συγκυρία που απαιτεί έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση, εντός και εκτός συνόρων. Απαιτεί δηλαδή ακριβώς την αποστολή που επιτελεί, με αίσθηση ευθύνης, εδώ και πάνω από έναν αιώνα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων". Η περιφερειάρχης χαρακτηρίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ "ένα σταθερό σημείο αναφοράς- ένα εμπόδιο στην "προκάτ" ενημέρωση και ένα πραγματικό παράθυρο στη σφαιρική πληροφόρηση", ενώ όπως προσθέτει "το πολιτικό γίγνεσθαι θα ήταν πολύ διαφορετικό, προς το χειρότερο, χωρίς την ενεργή παρουσία του ΑΠΕ-ΜΠΕ".

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, εξήγησε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ο κύριος πάροχος πολυμεσικού ειδησεογραφικού περιεχομένου προς τα ελληνικά ΜΜΕ και παρέχει το 90% όλων των ειδήσεων στο διαδίκτυο. Διαθέτει στους συνδρομητές του καθημερινά πάνω από 500 ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και περισσότερες από 1.200 φωτογραφίες. Επίσης, παράγει εξειδικευμένο πολυμεσικό περιεχόμενο για διαδικτυακά ΜΜΕ, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εφαρμογές έξυπνων συσκευών και δημόσιες οθόνες.

Οι στόχοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως τους υπογράμμισε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία και να προβάλει με αντικειμενικό τρόπο τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ψύλος, στόχος του είναι το κτίριο που στέγαζε τις ιστορικές εγκαταστάσεις του ΑΠΕ στην οδό Πατησίων 50 να γίνει Μουσείο Τύπου του Πρακτορείου για να μπορούν οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι απλοί πολίτες να αναζητούν θέματα της ελληνικής ιστορίας μέσα από την εγκυρότητα των ειδήσεών του.

Η πρόεδρος του Focus-Bari, Ξένια Κούρτογλου, αναφέρθηκε στην ομιλία της σε σημαντικές γυναίκες με ξεχωριστή πορεία στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.