Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

"ΝΑΙ" στη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ - "ΟΧΙ" στο τζάμπα των εργοδοτών



Επιστολή με την οποία εξηγεί το νέο σχέδιο για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ απέστειλε η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και ο Γενικός Γραμματέας Σταύρος Καπάκος προς τα μέλη της Ένωσης.

Αναλυτικά η επιστολή: 

Το σχέδιο για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, που έχουμε μπροστά μας έπειτα απο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τους εργοδότες, και καλούμαστε να ψηφίσουμε, προκειμένου να έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις.

 1.Ο ΕΔΟΕΑΠ παραμένει φορέας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, και όχι προαιρετικής. Παραμένει αυτοδιοίκητος με αιρετή ενδεκαμελή διοίκηση, με μόνο  ένα μέλος  από την εργοδοτική πλευρά. Στον ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής ή εκπομπής (Εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, Ιντερνέτ, συνδρομητικά κανάλια και περιοδικά).  Εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΣ/ΤΕΑΣ και όσοι δύναται να ασφαλιστούν σε αυτά, οι ενώσεις των οποίων επιμένουν να μείνουν εκτός. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι αποκτούμε ένα ταμείο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κλάδος-πλην ελαχίστων, που οι ίδιοι επέλεξαν να μείνουν εκτός- ενοποιείται. Δεν υπάρχουν πλέον πατρίκιοι και πληβείοι. Ενωμένοι, όλοι οι άνθρωποι της ενημέρωσης, θα είμαστε πιο δυνατοί στις κρίσιμες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

 2.Στον ΕΔΟΕΑΠ εξακολουθούν να ασφαλίζονται οι άνεργοι, σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις οι οποίες, όσον αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν τροποποιούνται.

 3.Στον ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται και οι συνταξιούχοι του.

 Τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ:

 1.Εισφορές εργοδοτών 4,55% και εργαζομένων 2,55% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εισφορά των συνταξιούχων είναι 5% επί της επικουρικής σύνταξης και όχι επί του συνόλου των συντάξεων τους.

2.Εισφορές εργοδοτών 3,5% και εργαζομένων 3,5% για την επικούρηση.

3.Εισφορά 1% για το εφάπαξ των ήδη ασφαλισμένων. Οι νέοι ασφαλισμένοι, όσοι δηλαδή ασφαλιστούν στο εξής, δεν θα έχουν εισφορές και εφάπαξ.

4.Επιβάλλεται εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών κάθε υπόχρεης επιχείρησης (συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικτυακές επιχειρήσεις).

Αυτά σημαίνουν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα συγκεντρώνει  περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, πράγμα που τον καθιστά βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια.

Μόλις εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις, θα δούμε αν χρειάζονται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, και σε ποιό επίπεδο, ώστε να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα δηλαδή για την επόμενη πεντηκονταετία σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη. Πετυχαίνουμε έτσι τον στρατηγικό μας στόχο, που είναι η ένταξη των επιχειρήσεων του ιντερνέτ και των συνδρομητικών, το βάρος των οποίων θα μεγαλώνει στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ, των συναδέλφων μας, που εργάζονται στα σάιτ. Επομένως κτίζουμε από τώρα το μέλλον. Τώρα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ και αύριο, αν και εφόσον χρειαστεί ενωμένοι, θα κάνουμε το δεύτερο. 

 Αναλάβαμε τον ΕΔΟΕΑΠ απολύτως θνησιγενή με έσοδα κάτω από 5 εκατομμύρια μέσα στο 2017 και τον παραδίδουμε με περίπου 50 εκατομμύρια όταν εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις. Ε δεν το λες  και λίγο...

 5.Προκειμένου να διασφαλίζονται τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, αν και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, θα έχει την δυνατότητα να εισπράττει τις εισφορές που δεν καταβάλλονται από τους εργοδότες, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Πράγμα που σημαίνει ότι οι εργοδότες δεν θα μπορούν πλέον να κλέβουν τις εισφορές μας ή να τις μεταθέτουν στις καλένδες των Δικαστηρίων.

 Με βάση την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών οι εργοδότες, ιδιώτες και δημόσιο,  καλούνται να πληρώσουν περίπου το 80% των κονδυλίων για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ ενώ  οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι περίπου το 20%. Η διαφορά της κυβερνητικής συμβιβαστικής πρότασης, που καλούμαστε να εγκρίνουμε, με την πρόταση της ΕΣΗΕΑ είναι  ότι σύμφωνα με την δική μας πρόταση οι εργοδότες θα πλήρωναν πάνω από 90%. Αξίζει να επισημανθεί ότι αυτή η πρόταση της ΕΣΗΕΑ με βάση την οποία προσήλθαμε στις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκε, δυστυχώς, από την εσωτερική αντιπολίτευση στο ΔΣ της Ένωσης, φιλοεργδοτική, πράγμα που δείχνει πόσο άδικες, αμετροεπείς και μικρόνοες ήταν οι επιθέσεις, που υποστήκαμε όλο αυτό το διάστημα. Εκείνο που μετράει όμως είναι το αποτέλεσμα και όχι τα ανέξοδα λόγια του αέρα. Το αποτέλεσμα μένει στην Ιστορία, όχι η βουή των αμετροεπών, που γίνεται καπνός. Και το αποτέλεσμα είναι η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

 Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ είναι στα χέρια μας. Η δημοκρατική νομιμοποίηση θα είναι το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας όλων των μελών στην κάλπη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς από αυτό το προσκλητήριο.

Τούτη την κρίσιμη στιγμή πιάνουμε το χέρι του διπλανού μας, παίρνουμε δύναμη από την ενότητα, σεβόμενοι την διαφορετικότητα, για να ξεπεράσουμε τον δύσκολο κάβο, που έχουμε μπροστά μας με τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες να καραδοκούν.

Δεν είναι τώρα η ώρα των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών.

Είναι η ώρα της ιστορικής ευθύνης για τον κλάδο μας.

 Λέμε «ΝΑΙ» στην διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Λέμε «ΝΑΙ» στην ενότητα και την αλληλεγγύη των εργαζομένων στην ενημέρωση.

Λέμε «ΟΧΙ» στο τζάμπα των εργοδοτών.

Λέμε «ΟΧΙ» στα παιχνίδια με την υγεία και τις συντάξεις μας.

  Μαρία Αντωνιάδου

  Σταύρος Καπάκος