Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κορυφώνεται η «μάχη» για τις τηλεοπτικές άδειες



Στο ξεκαθάρισμα των υποψηφίων που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, προχωρά σήμερα η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τα επιχειρηματικά σχήματα που πέρασαν τον έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής αλλά και των ορκωτών λογιστών για τους φακέλους που υπέβαλλαν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον κατάλογο των προεπιλεγέντων που θα ανακοινωθεί, δεν θα περιλαμβάνεται το MEGA CHANNEL, του οποίου η υποψηφιότητα θα απορριφθεί για τυπικούς λόγους καθώς δεν προσκόμισε τραπεζική ενημερότητα. Την αποβολή της από τον διαγωνισμό προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την περασμένη Πέμπτη, λέγοντας ότι για το λουκέτο που έρχεται για το κανάλι ευθύνονται οι τρεις βασικοί του μέτοχοι που έπαψαν να το στηρίζουν οικονομικά. Στο ίδιο πνεύμα εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή, τονίζοντας ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλουν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, κι ας παραμένουν δεσμευμένοι οι λογαριασμοί του MEGA από τις τράπεζες.

Είναι πιθανό όμως, εκτός της υποψηφιότητας του MEGA, να αποβληθούν από τον διαγωνισμό κι άλλα σχήματα, αφού σύμφωνα με τους εκπροσώπους των καναλιών που παρακολουθούν την διαδικασία, έχουν εντοπιστεί κι άλλες παραλείψεις ή τυπικά κωλύματα, για τα οποία όμως η μόνη αρμόδια να τα κρίνει είναι η επιτροπή που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση.

Ενδεικτικά αναφέρουν:

***Ενώ η προκήρυξη αναφέρει ρητώς οτι η υποψήφια εταιρεία θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό της αντικείμενο τα ΜΜΕ, μία από τις δέκα συστάθηκε με την κλασική “φόρμα” των εταιρειών που δημιουργούνται στην αλλοδαπή και εμφανίζει ως αντικείμενο των δραστηριοτήτων της, τα ΜΜΕ, συμβουλές επικοινωνίας, δημόσιες σχέσεις, μέχρι και επενδύσεις για ιχθυοκαλλιέργειες!

***Σε μια εταιρεία εμφανίζεται ως στέλεχός της, πρώην ανώτερος υπάλληλος υπουργείου και σε μια άλλη, τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που μόλις αποστρατεύθηκαν!

***Η προκήρυξη προβλέπει ρητώς οτι οι μέτοχοι των υποψηφίων εταιρειών, θα πρέπει να καταθέσουν στον φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα και τις φορολογικές τους δηλώσεις των δέκα τελευταίων ετών. Σε μία περίπτωση αυτό είναι αδύνατον, επειδή ο βασικός μέτοχος, αν έχει ελληνικό επώνυμο, δηλώνει κάτοικος ...Αλβανίας για να αποφύγει την φορολόγηση των εισοδημάτων του.

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΩΝ ΝΕΓΡΩΝ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο προχωρά ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοτπικές άδειες, τόσο πιο πολύ θα μοιάζει με το παιχνίδι της Αγκάθα Κρίστι και τους δέκα μικρούς νέγρους, που εξολοθρεύονται διαδοχικά.

Στην μάχη που δίνουν οι δέκα υποψήφιοι για να εξολοθρεύσουν τους αντιπάλους τους, εμφανίζονται ήδη χτυπήματα κάτω από την μέση, αλλά και εμπλοκή κομμάτων και πολιτικών που προσπαθούν να προωθήσουν ορισμένες υποψηφιότητες και να ακυρώσουν ορισμένες άλλες.  

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, έχει από την περασμένη εβδομάδα δηλώσει οτι θα πρέπει να αποκλειστεί από την επόμενη φάση, ο επιχειρηματίας και κουμπάρος του Χρήστος Καλογρίτσας, επειδή είναι εργολάβος δημοσίων έργων!

Η κίνηση του υπουργού, προκάλεσε την δυσφορία συνεργατών του πρωθυπουργού, καθώς η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, θεωρείται η πιο φιλική προς την κυβέρνηση. Αλλά κι επειδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πιστεύει οτι ο Πάνος Καμμένος προωθεί την υποψηφιότητα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Όπως αποκαλύφθηκε την επομένη της παρέμβασης Καμμένου, στον φάκελο της υποψηφιότητας Σαββίδη, αναφέρεται ότι επτά στελέχη του υπουργού, που απασχολούνται σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα αναλάβουν επιτελικές θέσεις στο κανάλι του!

 

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ...ΟΣΟΙ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ!

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού την Πέμπτη, οτι μπορεί να δοθεί και πέμπτη τηλεοπτική άδεια, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις πρώτες τέσσερις, έχει προκαλέσει την οργή όλων των ισχυρών υποψηφίων.

“Οι μέτοχοι θα πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα, για να διασφαλίσουν μια θέση σε μια κλειστή αγορά” τονίζουν εκπρόσωποι των καναλιών. “Αν στην συνέχεια η αγορά ανοίξει περισσότερο, τότε θα ζημιωθεί όποιος πλήρωσε ακριβά για να πάρει λίγα”, προσθέτουν προαναγγέλλοντας την απόφαση των νέων καναλαρχών να καταθέσουν αγωγές κατά του δημοσίου, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των αδειών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν εξάλλου, οτι ορισμένα σημεία του διαγωνισμού είναι προβληματικά κι είναι δυνατόν να ευνοήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Για παράδειγμα αναφέρουν, οτι στο τελευταίο κομμάτι της δημοπρασίας είναι πιθανόν να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο εταιρειών που υπέβαλλαν τις υψηλότερες προσφορές, για να κρατήσουν χαμηλά το τελικό τίμημα.

Ταυτόχρονα το τελικό τίμημα, υποχρεούται ο ανάδοχος να το καταβάλει σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων μόνο την πρώτη αμέσως. Αυτό σημαίνει οτι του δίδεται η δυνατότητα να αναζητήσει συμμαχίες και επενδυτές από τον κύκλο των χαμένων του διαγωνισμού, καταβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο το τελικό τίμημα με χρήματα των άλλων. Μια τέτοια μεθόδευση θα μπορούσε να αποκλειστεί, αν οι ανάδοχοι υποχρεούταν να καταθέσουν εγγυητική επιστολή με το σύνολο του τιμήματος, μέχρι να καταβάλλουν και τις τρεις δόσεις.

“Υπάρχουν κι άλλα σημεία που κρατούν θολή την διαδικασία και δημιουργούν πιθανότητες νόθευσης της διαδικασίας” σημειώνουν, προβλέποντας πως έτσι κι αλλιώς και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα κριθεί στα δικαστήρια.

 ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

 Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ήταν οι τηλεοπτικές άδειες να δοθούν παραμονές δεκαπενταύγουστου, έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πολιτικοί κλυδωνισμοί που θα προκαλέσει. Φαίνεται όμως οτι το χρονοδιάγραμμα θα αλλάξει και η κατακύρωση των αδειών θα συμπέσει με την επιστροφή των πολιτικών και των κομμάτων από τις διακοπές και με την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν.

To χρονοδιάγραμμα  προέβλεπε οτι ο κατάλογος των προεπιλεγέντων θα ανακοινωνόταν την περασμένη Πέμπτη και θα ακολουθούσε προθεσμία δέκα ημερών για την υποβολή ενστάσεων. Εφόσον λοιπόν η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έχει ήδη καθυστερήσει, είναι λογικό να καθυστερήσουν κι όλες οι υπόλοιπες. Ενώ λοιπόν η ημερομηνία της δημοπρασίας είχε αρχικώς οριστεί για τις 12 Αυγούστου, είναι πλέον απίθανο να ξεκινήσει πριν από τις 20 Αυγούστου, με πιο πιθανό να μετατεθεί για το τέλος του μήνα

 ΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

 

1.Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ που ανήκει στην οικογένεια Κυριακού (ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ)

2. Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR CHANNEL που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - STAR CHANNEL)

3. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑLPHA με μέτοχο πλέον την Μαρία Κοντομηνά, κόρης του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά (ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ). 

4. Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ - MEGA CHANNEL)

5. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου (ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΣΚΑΙ ΑΕ)

6. Ο τηλεοπτικός σταθμός EPSILON του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη (ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. - «EPSILON TV»)

7. Η εταιρεία “ALTER EGO” του εφοπλιστή, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

8. Η εταιρεία DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, του Γιώργου Σαββίδη, γιου του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

9. Η εταιρεία “ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.

10. Η κυπριακή εταιρεία “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ” που εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Φίλιππο Χατζηφιλίππου, Αθανάσιο Δάμη και Ναταλία Καλογερή.