Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Σαρακοστή με κεφτέδες: Χταποδοκεφτέδες



Συστατικά

  • μισό μικρό χταπόδι ή 2-3 κουκούλες χταποδιού (500 γρ.)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
  • 2 κ.σ. μπαλσάμικο ξίδι
  • διάφορα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, βασιλικό)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο φρέσκο
  • ξύσμα από 3 λάιμ
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 2 κ.σ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
  • πιπέρι
  • αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 3 κ.σ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χυμό από ½ λεμόνι

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Αρχικά, αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια του χταποδιού.
  • Ρίχνουμε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με τους κόκκους από το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και το ξίδι.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία μεμβράνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το πόσο τραγανό θέλουμε το χταπόδι μας.
  • Μόλις βράσουμε, αφαιρούμε τους κόκκους πιπεριού που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω στο χταπόδι και το χοντροκόβουμε.
  • Ρίχνουμε το χταπόδι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αρωματικά μας (δυόσμο, άνηθο, βασιλικό). Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ. Ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τη φρυγανιά, το αυγό και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
  • Ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά.
  • Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψί και φτιάχνουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια με το μείγμα χταποδιού. Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, πάνω στο αλεύρι.
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι για να σοτάρουμε τα κεφτεδάκια.
  • Αφού τα σοτάρουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Για τη σάλτσα

  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ταχίνι σε ενα μπολάκι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. νερό και αραιώνουμε καλά.
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χυμό από ½ λεμόνι.
  • Σερβίρουμε.

 

 

Tip: Mπορείτε να τους κρατήσετε στην κατάψυξη παναρισμένους μόνο για 1 μήνα.