Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ριγκατόνι κέικ και.... θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!



Κέικ ριγκατόνι! Ζυμαρικά φούρνου σε φόρμα, με σάλτσα ντομάτας, κιμά από λουκάνικο και τυριά μαστιχωτά. Εύκολη συνταγή, ιδανική για μπουφέ και παιδικό πάρτυ...!

Υλικά Συνταγής
1 πακέτο ριγκατόνι μεγάλα
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 έως 3/4 φλ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι
1 φλ. τριμμένα κίτρινα τυριά ή τριμμένη μοτσαρέλα (μπαστούνι)
Για τη σάλτσα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 χωριάτικο λουκάνικο μεγάλο
1 καρότο τριμμένο
1 μικρή μελιτζάνα
1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
αλατι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για το ριγκατόνι κέικ, καθαρίζουμε πρώτα το λουκάνικο από το περίβλημα και το αλέθουμε στο μπλέντερ ή το ψιλοκόβουμε σαν κιμά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το λουκάνικο για 2′, προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το καρότο και τη μελιτζάνα και τα ανακατεύουμε να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτουμε τις ντομάτες. Σιγοβράζουμε για 15′. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και αρωματίζουμε αν θέλουμε με μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι ή την αφήνουμε σκέτη.

Βράζουμε τα ριγκατόνι για 7′-8′ σε αλατισμένο νερό. Μη τα βράζετε περισσότερο γιατί θα λιώσουν και δε θα γεμίζονται. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Τα περιχύνουμε με λίγο ώμο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι, τα ανακατεύουμε να κολλήσει παντού το τυρί.

Λαδώνουμε πολύ καλά φόρμα δαχτυλίδι 27 εκ. Την ντύνουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο και την ακουμπάμε σε ταψί (υπάρχει πιθανότητα να τρέξει η σάλτσα τριγύρω με το ψήσιμο).

Τοποθετούμε πλάγια τη φόρμα κι αρχίζουμε και γεμίζουμε με τα βρασμένα ριγκατόνι, τοποθετώντας τα κάθετα, δηλαδή όρθια μέσα στην φόρμα, το ένα κολλητά στο άλλο. Στο τέλος, αφού τελειώσουμε και γεμίσουμε όλη τη φόρμα θα βλέπουμε στην επιφάνεια μόνο τις τρύπες από τα ριγκατόνι.

Περιχύνουμε με την σάλτσα και με ένα καλαμάκι μπήγουμε τα κομματάκια της σάλτσας μέσα στα ριγκατόνι, ώστε να γεμίσουμε την τρύπα του ζυμαρικού μέχρι επάνω. Περιχύνουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη σάλτσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 15′ και τέλος, πασπαλίζουμε όλη τη επιφάνεια με τα τυριά που λιώνουν ή με κομμάτια μοτσαρέλας. Ξαναβάζουμε στον φούρνο για 10′ να λιώσουν τα τυριά στην επιφάνεια και να κάνουν ελαφριά κρούστα.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει στον πάγκο για να μην διαλυθεί. Περνάμε περιμετρικά από την φόρμα την λάμα ενός μαχαιριού για να ξεκολλήσει και ξεφορμάρουμε με προσοχή.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε τρίγωνα κομμάτια σαν τούρτα.

Μυστικό
Όταν βράσετε τα ριγκατόνι, μην τα ξεπλύνετε, γιατί θα χάσετε όλο το άμυλο που λειτουργεί σαν κόλα. Έτσι θα σταθεροποιηθούν τα ριγκατόνι στο στήσιμο του φαγητού.

 

Πηγή: argiro.gr