Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019 -
Ξάστερος ουρανός

27 °C

Σήμερα, 24. Ιουλίου 2019

Πως να φτιάξετε το τέλειο Croque Madame



 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για την μπεσαμέλ
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα
300 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
πιπέρι
αλάτι
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Για τα τοστ
8 φέτες σπιτικό ψωμί του τοστ
40 γρ. βούτυρο
θυμάρι
πιπέρι
200 γρ. γκούντα τριμμένο
4 φέτες ζαμπόν
8 αυγά ποσέ ή τηγανητά

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ρόκα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την μπεσαμέλ

  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας σε τρεις δόσεις (100 ml τη φορά) και φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά μετά από κάθε δόση.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν να βγουν οι πρώτες φουσκάλες.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη μπεσαμέλ.
  • Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.

Για τα Croque Madame

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. από το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει, βάζουμε τις 2 φέτες από το ψωμί του τοστ μας στο τηγάνι, μαζί με λίγο θυμάρι.
  • Με το που πάρουν χρώμα, γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
  • Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες φέτες (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βούτυρο).
  • Στην συνέχεια βάζουμε 1 κ.σ. από την μπεσαμέλ μας σε κάθε φέτα ψωμιού και την απλώνουμε.
  • Ρίχνουμε από 25 γρ. τριμμένο τυρί σε κάθε φέτα και στις 4 φέτες προσθέτουμε και ζαμπόν.
  • Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ρίχνουμε  λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω και λίγο πιπέρι.
  • Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο  χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε πάνω από τις 4 φέτες που έχουν ζαμπόν τις φέτες που έχουν τυρί και μπεσαμέλ.
  • Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε πιάτο ή ξύλο κοπής λίγη ρόκα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε από πάνω τις φέτες ψωμιού μας (τοστ μας). Μέχρι σε αυτό το σημείο η συνταγή λέγετε croque monsieur.
  • Τέλος προσθέτουμε από δύο αυγά ποσέ ή τηγανητά αυγά σε κάθε τοστ και είμαστε να απολαύσουμε τα Croque Madame μας.