Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι κορυφαίες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές παγκοσμίως



Κάθε χώρα γιορτάζει με τον δικό της τρόπο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν τα έθιμά της.

Το ίδιο ισχύει και για το γαστρονομικό κομμάτι της κάθε μία από αυτές, το οποίο διαφοροποιείται αναλόγως τον προορισμό και τις παραδόσεις του.

Πανετόνε, Ιταλία

Το πιο φημισμένο παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο γλυκό των Ιταλών, δεν είναι άλλο από το διάσημο πανετόνε, το οποίο είναι ένα κέικ που θυμίζει πολύ το δικό μας τσουρέκι. Ζαχαρωμένα φρούτα, σοκολάτα, σταφίδες και ξηροί καρποί χαρακτηρίζουν αυτό το γλυκό σήμα κατατεθέν του ιταλικού βορρά.

Τηγανητό κοτόπουλο, Ιαπωνία

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται το παραδοσιακό έδεσμα των κατοίκων της Ιαπωνίας την παραμονή των Χριστουγέννων, δεν είναι άλλο από το τηγανητό κοτόπουλο διεθνούς φήμης αλυσίδας καταστημάτων street food.

Μάλιστα, επειδή υπολογίζεται ότι περίπου 3.6 εκατομμύρια Ιαπώνων γευματίζουν στα συγκεκριμένα καταστήματα την συγκεκριμένη μέρα, φροντίζουν να έχουν κάνει κράτηση έως και δύο μήνες νωρίτερα!

Ψητή χήνα, Γερμανία

Το παραδοσιακό φαγητό της Γερμανίας που καταναλώνεται ανήμερα τα Χριστούγεννα δεν είναι άλλο από την ψητή χήνα, μία παράδοση που χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα. Αν και αρχικά συνδέθηκε με την γιορτή του Αγίου Μαρτίνου, τελικά αποτέλεσε μέρος της χριστουγεννιάτικης διατροφής των Γερμανών.

Γεμιστή με μήλα, κάστανα, κρεμμύδια και δαμάσκηνα, συνοδεύεται συνήθως με κόκκινο λάχανο, ζυμαρικά, σάλτσα και ξινολάχανο. Μάλιστα, η πιο παλιά συνταγή για το συγκεκριμένο πιάτο συναντάται σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1350.

Πουτίγκα- Μεγάλη Βρετανία

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, αποτελεί την κορυφαία, εορταστική, παραδοσιακή λιχουδιά στη Μεγάλη Βρετανία, που συναντά τις ρίζες της στη μεσαιωνική Αγγλία.

Παρόλο που η ονομασία της «plum pudding» παραπέμπει σε πουτίγκα με δαμάσκηνα (στα αγγλικά plum σημαίνει δαμάσκηνο), αποτελείται από σταφίδες και αναφέρεται στην προ-Βικτοριανή Αγγλία που με τον όρο «plums» αναφερόντουσαν στις σταφίδες.

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα των Βρετανών μοιάζει πολύ με κέικ και παρασκευάζεται με αλεύρι, αποξηραμένα φρούτα, βούτυρο, μπαχαρικά, αλεύρι και αλκοόλ στο οποίο μουλιάζουν τα φρούτα.

Buche de Noel, Γαλλία

Μετά το γεύμα των Χριστουγέννων οι Γάλλοι σερβίρουν το Buche de Noel, ένα γλυκό που οι ρίζες του συναντώνται στην κέλτικη παράδοση. Πρόκειται για ένα κέικ (μοιάζει πολύ με τον δικό μας κορμό) με γέμιση από κρέμα βουτύρου και επικάλυψη πλούσιας σοκολάτας.

Συμβολικά αντιπροσωπεύει το ξύλινο κούτσουρο που παραδοσιακά μεταφερόταν στο σπίτι, πασπαλιζόταν με κρασί και καίγονταν στο τζάκι την παραμονή των Χριστουγέννων. Η εμφάνιση του γλυκού έγινε στη δεκαετία του 1940, κατά την οποία το έθιμο με το κούτσουρο άρχισε να φθίνει.

Ψητό χοιρινό, Φιλιππίνες

Τα Χριστούγεννα για τις Φιλιππίνες αποτελούν σημαντική υπόθεση, καθώς είναι γνωστό ότι διαθέτουν τη μεγαλύτερη εορταστική περίοδο, με τα πρώτα κάλαντα να ακούγονται ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Το ίδιο ισχύει και για το εορταστικό γεύμα, το οποίο βασίζεται στο χοιρινό, είτε στη μορφή του hamon (ωριμασμένο χοιρινό κρέας), είτε στη μορφή του lechon (ολόκληρο ψητό χοιρινό).