Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Μουσακάς παραδοσιακός



Μυρίζει… Ελλάδα!

Υλικά συνταγής

Για τον κιμά
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο
κιμάς μοσχαρίσιος: 700 γρ.
ντοματοχυμός: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
αλάτι,πιπέρι, ζάχαρη: λίγο
μαϊντανός: 3 κουταλιές ψιλοκομμένος
Για τις στρώσεις μελιτζάνας-πατάτας
μελιτζάνες και πατάτες: από 1 κιλό
χοντρό αλάτι: λίγο
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
κεφαλογραβιέρα: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Για την μπεσαμέλ
αλεύρι: 6 κουταλιές της σούπας
βούτυρο: 8 κουταλιές της σούπας
γάλα: 1½ λίτρο
κεφαλογραβιέρα: 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού (τριμμένη)
κεφαλοτύρι: 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού
αυγά: 3
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο: λίγο
Εκτέλεση συνταγής

Ετοιμάζετε πρώτα το μείγμα του κιμά: ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρντίζετε για 8΄-10΄. Ρίχνετε τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε για 30΄-40΄, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Προς το τέλεος προσθέτετε και το μαϊντανό κι ανακατεύετε.
Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε ροδέλες. Τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε μέσα σε σουρωτήρι να ξεπικρίσουν για 20΄. Κατόπιν τις ξεπλένετε και τις στεγνώνετε. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες. Στρώνετε τις ροδέλες μελιτζάνας και πατάτας σε ταψί αλειμμένο με λάδι, τις περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνετε για 25΄ στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν. Εναλλακτικά τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν απ' το πολύ λάδι.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ως εξής: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε διαρκώς και προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά. Δένετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς. Αποσύρετε από τη φωτιά το κατσαρολάκι και προσθέτετε τα τυριά, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύετε καλά.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζετε εναλλάξ τις πατάτες και τις μελιτζάνες κατά στρώσεις και πασπαλίζετε με κεφαλογραβιέρα. Από πάνω βάζετε μία στρώση κιμά και κατόπιν την μπεσαμέλ. Ψήνετε στους 200° C για 50΄-60΄, μέχρις ότου ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.