Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μαρμελάδα Βερίκοκο



Συστατικά

  • 1.200 γρ. ώριμα βερίκοκα
  • 30 γρ. νερό
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 λοβός βανίλιας
  • Για το σερβίρισμα
  • φέτες ψωμιού
  • βούτυρο
  • θυμάρι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα βερίκοκα, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση το μείγμα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το μείγμα για 5-10 λεπτά ώστε να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας.
  • Αφού μαλακώσουν τα βερίκοκα αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Κόβουμε κατά μήκος τη βανίλια και αφαιρούμε τα σπόρια της με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
  • Ρίχνουμε τα σπόρια στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας.
  • Σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα βερίκοκα και να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να διαλυθούν τα βερίκοκα και να πάρουμε την υφή μαρμελάδας.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα. Σερβίρουμε κρύα την μαρμελάδα πάνω σε φέτες ψωμιού με βούτυρο και πασπαλίζουμε με θυμάρι.

 

Tip: Διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζαγια τουλάχιστον 1 μήνα εντός ψυγείου.

 

 

Πηγή κειμένου: 

akispetretzikis.gr