Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μαντί, τα γεμιστά πολίτικα ζυμαρικά



Τα μαντί, αυτά τα γεμιστά ζυμαρικά για τα οποία πολλά έχουμε ακούσει ή κάποιοι τυχεροί έχουμε γευτεί, έχουν τόσες πολλές συνταγές όσες είναι και οι μαγείρισσες, ή οι μάγειροι που τα φτιάχνουν.

Αν προσπαθήσει κανείς να βρεί την ακριβή χώρα και περιοχή προέλευσης των μαντί στον παγκόσμιο χάρτη, δε θα βρεί άκρη: με ρίζες τούρκικες, ποντιακές, αρμένικες, μεσανατολίτικες, ρώσικες ακόμα και κινεζικές -αφού μοιάζουν τόσο πολύ με τα κινέζικα dumplings– μπορούμε μόνο να υποθέτουμε ότι ο κόσμος όλος, πέρα από τους Ιταλούς που έχουν τη φήμη, λατρεύει τα γεμιστά ζυμαρικά όσο και εμείς.

Υλικά
Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
αλάτι
½ φλιτζάνι νερό ή όσο πάρει η ζύμη
Για τη γέμιση
200γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 φλιτζάνια γιαούρτι πρόβειο
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο
αλάτι, πιπέρι
σουμάκ
1 λίτρο ζωμό κρέατος
2-3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος λιωμένο

 

Διαδικασία
Ζυμώνετε το αλεύρι με το αβγό, το αλάτι και το νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: ανακατεύετε τον κιμά με το κρεμμύδι, το μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τη βοήθεια πλάστη τις μπάλες της ζύμης σε λεπτό φύλλο και κόβετε κάθε φύλλο σε λωρίδες πλάτους 5εκ. Στη συνέχεια κόβετε τις λωρίδες σε τετράγωνα κομμάτια 5x5εκ.

Βάζετε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Ανασηκώνετε δυο δυο τις άκρες της ζύμης και τις πιέζετε κλείνοντας μέσα τη γέμιση, έτσι ώστε να σχηματιστούν βαρκούλες και να φαίνεται στη μέση ο κιμάς. Τοποθετείτε τα μαντί σε βουτυρωμένο ταψάκι δίπλα δίπλα, περιχύνετε με το βούτυρο γάλακτος και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Κατόπιν ρίχνετε το ζωμό του κρέατος στο ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 150οC για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι τα μαντί να απορροφήσουν το ζωμό.

Ανακατεύετε το γιαούρτι με το σκόρδο, το λάδι ή το βούτυρο και αλατοπιπερώνετε. Μόλις γίνουν τα μαντί, τα σερβίρετε αμέσως περιχύνοντας με τη σάλτσα γιαουρτιού και πασπαλίζοντας με σουμάκ.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips
Το σουμάκ ή σουμάκι είναι δημοφιλές μπαχαρικό της Μέσης Ανατολής, κυρίως του Λιβάνου και της Συρίας. Πρόκειται για μια κόκκινη πούδρα που προέρχεται από τους τριμμένους, κόκκινους, στυφούς και ταυτόχρονα ξινούτσικους σπόρους του σουμάκ. Ταιριάζει επίσης με τα κεμπάπ, τα γιαουρτλού και τα θαλασσινά, ενώ οι Ιρανοί και οι Τούρκοι αρωματίζουν ακόμα και τις σαλάτες τους με αυτό. Διατηρείται σε αεροστεγές κουτί σε σκοτεινό μέρος.