Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Μανιταρόπιτα με σφολιάτα



Υλικά Συνταγής
2 φύλλα ζύμη σφολιάτας
1 κρόκο
2 κ.σ γάλα
Για τη γέμιση
600 γραµ. μανιτάρια φρέσκα
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ φλ. γάλα
αλάτι
πιπέρι
Για το μείγμα τυριών
1 φλ. ανθότυρο (ή μανούρι τρίμματα)
1 φλ. κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Για την μανιταρόπιτα με σφολιάτα, διατηρούμε τη σφολιάτα στο ψυγείο να είναι παγωμένη για να βγει πολύ τραγανή στο ψήσιμο.

Για τη γέμιση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά, το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.

Ζεσταίνουμε αντικολλητική κατσαρόλα με χοντρή βάση και σοτάρουμε το μπέικον να ροδίσει για 2΄ και να βγάλει τα αρώματα και τα λιπαρά του. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5′ χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια. Πρέπει ο όγκος των μανιταριών να πέσει στο μισό και να πιουν τα μανιτάρια τα υγρά τους. Αν χρειάζεται στάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνουν διάφανα.

Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να ψηθεί με για 2΄. Προσθέτουμε το γάλα κι αφήνουμε να πήξει η γέμιση για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.

Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε το μείγμα τυριών, το μοσχοκάρυδο και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Για το στήσιμο στο ταψί
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Σε ταψί με διαστάσεις όσο και το μέγεθος της σφολιάτας, στρώνουμε το ένα φύλλο, τραβάμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να ανασηκωθούν τα πλαϊνά στα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ισιώσουμε την επιφάνεια με κουτάλι.

Καλύπτουμε τη μανιταρόπιτα με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπάμε τις άκρες των φύλλων να κλείσουν στις ενώσεις. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.

Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 10′ σους 200 βαθμούς C. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.

Ψήνουμε την μανιταρόπιτα μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά, στο σύνολο της περίπου 50΄.

Αφήνουμε τη μανιταρόπιτα να σταθεί για 10′ και μετά κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε σαν κυρίως γεύμα με σαλάτα εποχής.

Μυστικά για τέλεια μανιταρόπιτα με σφολιάτα
–Η γέμιση πρέπει να είναι σφιχτή και κρύα πριν μπει στην σφολιάτα. Αλλιώς θα μαλακώσουν τα φύλλα, δεν θα ξεροψηθούν και θα κρατήσουν υγρασία.

-Η μανιταρόπιτα με σφολιάτα πρέπει να ψηθεί τα πρώτα 10′ σε δυνατό φούρνο στον αέρα για πάρει όγκο και να γίνει φυλοποίηση. Πρέπει δηλ να χωρίσουν όλες οι στρώσεις σφολιάτας με το φούσκωμα για να ψηθεί μέχρι μέσα και να γίνει τραγανή.

-Μπορείτε να φυλάξετε την μανιταρόπιτα με σφολιάτα στο ψυγείο για 2 ημέρες καλά σκεπασμένη. Μπορείτε να τη βάλετε στην κατάψυξη εφόσον η σφολιάτα ήταν φρέσκια όταν την χρησιμοποιήσατε. Απαγορεύεται να αποψύξετε ένα υλικό και να το βάλετε ξανά στην κατάψυξη.

-Σε κάθε περίπτωση η γέμιση που θα μπει στα φύλλα πρέπει να είναι κρύα και όχι ζεστή ειδικά αν πρόκειται να συντηρηθεί στο ψυγείο η στην κατάψυξη.