Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Λαχταριστή μπουγάτσα με τυρί



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 500 γρ. φέτα
  • 1 αυγό
  • πιπέρι

Για τη μπουγάτσα

  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
  • 10 γρ. μαύρο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Με το που λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη πάστα. Ανακατεύουμε καλά να μην καεί το αλεύρι στα τοιχώματα την κατσαρόλας.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας παράλληλα με το σύρμα χειρός να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα. Τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη γραβιέρα.
  • Προσθέτουμε το αυγό και το πιπέρι ανακατεύοντας διαρκώς.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ τη μπεσαμέλ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη μπουγάτσα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε τα μισά φύλλα ένα-ένα σε ένα ταψί 30x40 εκ. και αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο ενδιάμεσα από κάθε φύλλο.
  • Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί πάνω από τα φύλλα αφήνοντας 2 εκ. κενό από τις άκρες.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάλι με ελαιόλαδο ενδιάμεσά τους.
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον κόθρο της πίτας.
  • Χαράζουμε σε 12 κομμάτια, πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε για 40-50 λεπτά στον φούρνο.