Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κέικ με αμυγδαλόπαστα και γλάσο πορτοκαλιού



Κέικ με αμυγδαλόπαστα και γλάσο πορτοκαλιού. Μοναδικό…

Υλικά:

Για κέικ:

  • 140γρ. αμυγδαλόπαστα, τριμμένη
  • 1 1/2 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για γλάσο:

  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνουμε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ.
  2. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χτυπάμε την πάστα αμυγδάλου, αρχίζοντας με μία χαμηλή ταχύτητα. Σιγά-σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη μέσα στην πάστα αμυγδάλου, ενώ χτυπάμε, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να γίνει αφράτο, λείο και σχεδόν λευκό, περίπου 5-6 λεπτά, σε υψηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας για ένα λεπτό μετά από κάθε προσθήκη. Χτυπάμε μέσα το ξύσμα πορτοκάλι, την βανίλια και το γιαούρτι.
  3. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε το μείγμα του αλευριού μέσα στο μείγμα βουτύρου, το 1/3 κάθε φορά, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Χύνουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  5. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, το βγάζουμε από την φόρμα προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μία σχάρα.
  6. Ενώ το κέικ κρυώνει, φτιάχνουμε το γλάσο. Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη μέσα από ένα κόσκινο σε ένα μεσαίο μπολ. Χτυπάμε ελαφρά μέσα τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα. Προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη εάν το γλάσο είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε περισσότερο χυμό αν είναι πολύ παχύρευστο για το γούστο μας.
  7. Όταν το κέικ κρυώσει, το βάζουμε σε μια πιατέλα και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι απλώνουμε το γλάσο από πάνω.
Πηγή κειμένου: 

Mary Mary