Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Φανταστικά μπισκoτάκια



Τα ωραιότερα μπισκότα που έχουμε φτιάξει μαζί. Ανεπανάληπτη συνταγή, με μπόνους στο τέλος της, όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία

 

Υλικά Συνταγής
270 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
220 γραμ. βούτυρο γάλακτος
100 γραμ. ζάχαρη
150 γραμ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κρόκο από μεγάλο αυγό
1 μεγάλο αυγό
200 γραμ. κουβερτούρα σε σταγόνες
80 γραμ. καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμετο φούρνο στους 160 C στον αέρα για να ψήσουμε τα μπισκότα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη σόδα.

Βάζουμε το μισό βούτυρο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το βούτυρο να ροδίσει και να μοσχομυρίσει για επιπλέον 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε το καυτό βούτυρο σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Ρίχνουμε και τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, να λιώσει η ζάχαρη και να κρυώσει καλά.

Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο πάντα χτυπώντας με το μίξερ ή με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να κρεμώσει. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 3-4 λεπτά. Το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι κι ανακατεύουμε για 1′. Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και τα καρύδια.

Με ένα κουτάλι αφήνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στη λαδόκολλα, αφήνοντας 3-4 εκ. κενό ανάμεσα (απλώνουν στο ψήσιμο).

Ψήνουμε για περίπου 15′ μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά η μέση να παραμείνει μαλακή.

Αφού ψηθούν με προσοχή – πρέπει να είναι ακόμη μαλακά – τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν.

Έξτρα μυστικά για φανταστικά μπισκότα
•Όλα τα υλικά πρέπει να είναι στην θερμοκρασία δωματίου (αυγό, βούτυρο κλπ.).

•Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό.

•Τα δύο είδη ζάχαρης είναι απαραίτητα για το σωστό καραμέλωμα των μπισκότων.

•Φροντίστε το μέγεθος των μπισκότων να είναι αρκετά μεγάλο και το ύψος τους αρκετά παχύ γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουν το σχήμα τους και δεν απλώσουν πολύ. Αλλιώς θα γίνουν πολύ λεπτά και τραγανά.

•Αφού φτιάξουμε και δώσουμε σχήμα στα μπισκότα μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά.

•Στην κατάψυξη αφού παγώσουν, τα βάζουμε σε σακουλάκια και τα σφραγίζουμε. Διατηρούνται έως και 3 μήνες. Μπορείτε να τα ψήνετε λίγα λίγα για μεγαλύτερη απόλαυση.

•Παγώνοντας στην κατάψυξη τη ζύμη των μπισκότων πετυχαίνουμε καλύτερο σχήμα στο μπισκότο κι ελαφρώς μαλακή υφή στην καρδιά τους. Αν τα ψήσετε κατευθείαν, απλώνουν ελαφρά και γίνονται πιο τραγανά. Εάν θέλετε μαλακά τα μπισκότα σας, θα πρέπει απαραιτήτως να μπουν κατάψυξη και να παγώσουν.

•Αφήστε πάντα αρκετό κενό ανάμεσα τους, γιατί με το ψήσιμο τα υλικά λιώνουν και τα μπισκότα απλώνουν.

•Εκτός από το μέγεθος που θα τα πλάσετε και ο χρόνος ψησίματος, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο μαλακά ή τραγανά θα γίνουν.

Πηγή κειμένου: 

argiro.gr