Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Brownies χωρίς ζάχαρη και χωρίς αλεύρι



Αν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη και τη γλουτένη αλλά λιγουρεύεστε ένα γλυκάκι, δοκιμάστε αυτήν την απίθανη συνταγή.

Υλικά Συνταγής
150 γραμ. βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
4 αυγά θερμ.δωμ.
15 χουρμάδες χωρίς κουκουτσι
1 μπαστούνι βανίλια (ή 1 κ.γλ. υγρή βανίλια)
1/3 φλ. χαρουπάλευρο
1/3 φλ. κακάο
1/3 φλ. καρύδα (νιφάδες ινδοκάρυδο)
1 φλ. ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους αλεσμένους
1 πρέζα αλάτι
2 πρέζες σόδα μαγειρική
100 γραμ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (ψιλοκομμένη)

Εκτέλεση
Για τα brownies χωρίς ζάχαρη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι τετράγωνο 20χ20 εκατοστά, ιδανικό για brownies.

Αλέθουμε τους ηλιόσπορους σε σκόνη, στο μπλέντερ. Κοσκινίζουμε το κακάο με το χαρουπαλευρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την καρύδα, τον αλεσμένο ηλιόσπορο, το αλάτι και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι να αναμειχθούν καλά.

Στο μπλέντερ, βάζουμε το λιωμένο βούτυρο με τα αυγά και την βανίλια. Τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, ρίχνουμε λίγους λίγους του χουρμάδες και πολτοποιούμε, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και με μαλακή σπάτουλα, ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα. Τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια κι ανακατεύουμε να μπει στο μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα στο έτοιμο ταψάκι. Ισιώνουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40′ μέχρι να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.. Προαιρετικά περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα. Διατηρούμε τα brownies χωρίς γλουτένη και χωρίς αλέυρι στο ψυγείο σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.