Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ζάεφ:Μεταρρυθμίσεις για γρήγορη είσοδο στην ΕΕ



Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι «τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει λάβει εκ μέρους μας ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν να προταθεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη δήλωσε σίγουρος για την ικανότητα της χώρας του να δώσει μέχρι τότε αποδείξεις για τις «προόδους της στους τομείς του κράτους δικαίου, της εφαρμογής δικαστικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε από την πλευρά του πως

«δεν θα ήταν φρόνιμο να ορισθεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία» για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

«Αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί, όμως διαπιστώνω μια ισχυρή βούληση και υπάρχουν αποτελέσματα» από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, περισσότερο μάλιστα απ’ ό,τι ορισμένα πρόσωπα στους κόλπους των κρατών μελών», υπογράμμισε ο Ζάεφ υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του εργάζεται «καθημερινά» για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.