Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ζάεφ: Ζητά και πάλι από την αντιπολίτευση να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών



Τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε για άλλη μια φορά από τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες που θα κρίνουν εάν η χώρα θα προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές ή θα πάει σε εκλογές.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της, ο Ζάεφ τόνισε ότι οι βουλευτές του VMRO-DPMNE θα πρέπει να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς διακυβεύεται το μέλλον της χώρας.

«Όλα έχουν ειπωθεί, αλλά η ερώτηση είναι εάν μπορούμε να έχουμε συναίνεση στο ζήτημα της υποψηφιότητας της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε με τις φιλοδοξίες μας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ εάν χάσουμε την ευκαιρία», ανέφερε.

Ανάλογη πρόσκληση στην αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία έκανε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Γκόραν Μίσοφσκι που ζήτησε από το VMRO-DPMNE να στηρίξει τη Δευτέρα τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Όπως ανέφερε, η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών είναι προς όφελος του μέλλοντος της χώρας εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα ενισχύσει την ταυτότητα της πΓΔΜ που θα αναγνωριστεί παγκοσμίως.