Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Υπό το βλέμμα του Τραμπ η παρέλαση στο Παρίσι



Δίπλα – δίπλα κάθισαν στην εξέδρα των επισήμων ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ, για να παρακολουθήσουν την μεγαλειώδη παρέλαση της 14ης Ιουλίου που φέτος είχε ως θέμα: 1917-2017: 100 χρόνια τεχνολογία.

Tης Μαρίας Δεναξά

Πριν την έναρξη της παρέλασης, ο Γάλλος πρόεδρος που είναι και ο αρχηγός του στρατού, διέσχισε την λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων μέσα σε ένα ανοιχτό στρατιωτικό τζίπ, πλαισιωμένος από ανώτατους αξιωματικούς του στρατού, για να επιθεωρήσει τα στρατιωτικά τάγματα.

Η αυλαία της μεγαλοπρεπούς παρέλασης άνοιξε με ένα άρμα Schneider, του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Το ακολουθούσαν περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα που προέβαλαν τη στρατιωτική ιστορία της Γαλλίας από το 1917 με το άρμα Schneider, έως σήμερα με το θωρακισμένο VBCI, που χρησιμοποιείται από το πεζικό της Γαλλίας στην περιοχή του Σαχέλ.

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας πετούσαν σε σχηματισμούς στον αέρα, αφήνοντας πίσω τους καπνό στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Στη φετινή παρέλαση συμμετείχαν 3.270 στρατιωτικοί, 211 οχήματα, 241 άλογα, 63 αεροπλάνα και 29 ελικόπτερα, όμως τα βλέμματα όλων τράβηξαν οι 150 Αμερικανοί στρατιώτες. Φέτος οι εορτασμοί της 14ης Ιουλίου για την επέτειο της Πτώσης της Βαστίλης είναι αφιερωμένοι και στην συμπλήρωση των 100 ετών από την είσοδο των ΗΠΑ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα αμερικανικά δίκτυα που μετέδιδαν live τη μεγαλειώδη παρέλαση έκαναν λόγο για επίδειξη της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης.

Εκτός από την στρατιωτική παρέλαση σχολιάστηκε και το εντυπωσιακό φλοράλ φόρεμα που επέλεξε να φορέσει η Μελάνια Τραμπ, ενώ η Μπριζίτ Μακρόν που καθόταν σε σχετικά μικρή απόσταση από την πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, επέλεξε ένα μπλε συντηρητικό σύνολο.

Πάντως, η υποδοχή του ζεύγους Τραμπ στο Παρίσι, δεν ήταν τόσο θερμή από τον γαλλικό τύπο. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation, με τον τίτλο: «Nτοναλντ Τράμπ, ένας παρίας στο Παρίσι».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μπροστά στην προσπάθεια απομονωτισμού του Αμερικανού προέδρου, ο Εμανουέλ Μακρόν τον υποδέχεται σε μια πολυτελή επίσκεψη». Ωστόσο, διερωτάται αν αυτό θα αρκέσει «για να τον καλοπιάσει».

 

 

Πηγή κειμένου: 

enikos