Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ξένα ΜΜΕ: Τσίπρας και αποχή οι δυο αδιαφιλονίκητοι νικητές των εκλογών



Πολλά ξένα ΜΜΕ αναφέρονται στην καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, όπως προβλέπει η επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει η Χελένα Σμιθ της Guardian.

«Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκεντρωθεί στο κεντρικό περίπτερο του κόμματος στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας σηκώθηκαν πάνω και ζητωκραύγασαν, μόλις ανακοινώθηκε το διακαναλικό exit poll», συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν πίστευα πως θα χάναμε, αλλά ότι θα κερδίζαμε. Και το συναίσθημα είναι πολύ ωραίο», τονίζει στην βρετανίδα ανταποκρίτρια η ψυχίατρος Δήμητρα Αναγνώστου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον νικητή των εκλογών, αλλά προκειμένου να φτιάξει κυβέρνηση, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα», προσθέτει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Αλμπέρτο Ναρντέλο.

 

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει 145 έδρες στη νέα Βουλή, και οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν άλλες 10, τότε σε περίπτωση που κάνει νέα κυβέρνηση, θα έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά όχι αρκετά ώστε να επιβιώσει σε τυχόν «επαναστατικές πράξεις». Όπως και να’ χει, ο ηγέτης των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος ακτινοβολεί από χαρά», σημειώνει η Guardian, που κατόπιν σπεύδει να προεξοφλήσει πως οι ΑΝ.ΕΛ. θα είναι ξανά στο κυβερνητικό συνασπισμό.

«Οι Συντηρητικοί της Ν.Δ. παραδέχονται την ήττα τους», σημειώνεται στην πρώτη σελίδα του BBC, που όπως και η Independent επισημαίνουν πως μέσα σε 72 ώρες ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναζητήσει τον (ή τους) εταίρο (ους) του στην ερχόμενη κυβέρνηση.

 

«Με μετρημένο περίπου το 30% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 35,3% των ψήφων και η Ν.Δ. το 28,1%, που δίνει 144 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 75 έδρες στη Ν.Δ.», σημειώνει η γαλλική Figaro.

Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής της ιταλικής Repubblica, Ματέο Πουτσαρέλι εκτός από την νίκη του Αλέξη Τσίπα επισημαίνει πως «στο σύνολο τους, τα κόμματα της Aριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων».

Η Ελλάδα για ακόμα μια φορά αποτελεί το κεντρικό θέμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης: Με συνεχείς  έκτακτες ανταποκρίσεις και πρωτοσέλιδα στις ηλεκτρονικές  εκδόσεις τους, τα ξένα μέσα μεταδίδουν και αυτές  τις κρίσιμες εκλογές που θα αποτελέσουν την αρχή μιας πορείας ανάκαμψης της χώρας μέσα απο σκληρά μνημονιακά μέτρα  ή την αρχή του τέλους για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
 

«Η Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα exit polls», είναι ο τίτλος του διαδικτυακού άρθρου του αμερικανικού CNBC που χαρακτηρίζει «οριακή» την εκλογική κούρσα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αναφέροντας πως πρόκειται για τη δεύτερη εκλογική διαδικασία αυτής της χρονιάς.

CNBC

Πρώτο θέμα στη διαδικτυακή έκδοση της Bild είναι οι εκλογές στην Ελλάδα. "Οριακά μπροστά" εμφανίζει η γερμανική εφημερίδα τον Τσίπρα.

Bild

«Μεταξύ απάθειας και απογοήτευσης, η θλιβερή προσέλευση στις κάλπες», γράφει το άρθρο της διαδικτυακής έκδοσης της ιταλικής La Stampa, η οποία σχολιάζει πως η ψήφος διαμαρτυρίας και η αποχή θριάμβευσαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

La Stampa

Στο ίδιο μήκος κύματος και το περιοδικό Spiegel που σημειώνει πως "ο Τσίπρας ζήτησε μία δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες φαίνεται πως του την έδωσαν". 

Spiegel

Η γαλλική Liberation αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα προηγείται οριακά του δεξιού κόμματος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ωστόσο, τα αποτελέσματα των πρώτων exit poll δεν εγγυώνται τον νικητή.

Liberation

Όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph στο live blog που διατηρεί για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, «οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν να προσελκύσουν πολλούς ψηφοφόρους με τη δέσμευσή τους να καταργήσουν το νέο μνημόνιο».

Telegraph

O Guardian εστιάζει, μεταξύ άλλων, στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποχής στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία. Προς επίρρωση αυτού, αναρτά μία χαρακτηριστική φωτογραφία με νεαρό που ψηφίζει με το μαγιώ του στο Μόλυβο, γράφοντας: "οι Έλληνες προτίμησαν τις παραλίες από τις κάλπες". 

Guardian

 
Ο Guardian που επικαλείται δηλώσεις του αναλυτή Αλμπέρτο Ναρντέλι προειδοποιεί πως τα πρώτα exit polls ενδέχεται να μην αποτυπώνουν την πραγματικότητα, καθώς «αποδείχθηκαν λάθος στο παρελθόν στην Ελλάδα».

Επομένως, ο Ναρντέλι εξηγεί ότι σε αυτές τις εκλογές «ακόμα και ένα μικρό λάθος μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα».

Μόλις κυκλοφόρησαν τα πρώτα exit poll ο Guardian έγραψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, ωστόσο, με οριακή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Με φωτογραφία από το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της επικαλείται δηλώσεις υποστηρικτών του κόμματος, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές, αποδίδει.

Την ίδια ώρα, ο Telegraph που έχει διαμορφώσει την ιστοσελίδα του ώστε να ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των αποτελεσμάτων αναφέρει πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προηγείται με μικρή διαφορά από το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Παράλληλα, επισημαίνει πως δεν υπάρχει πανηγυρικό κλίμα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η ιταλική Corriere della Sera μπορεί να προβλέπει νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επισημαίνει ότι η προσέλευση στις κάλπες ήταν χαμηλή συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η Repubblica από την άλλη στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται για λίγο από τη Νέα Δημοκρατία, προβλέποντας πως ακόμα και αν υπερισχύσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Η ιταλική εφημερίδα εξηγεί, μάλιστα, πως η προσφυγή στις κάλπες ήταν ένα στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «στοχεύει να ενισχύσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ αφού απελευθερώθηκε από την εσωτερική Αριστερά που ήταν αντίθετη στη συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε με τους διεθνείς πιστωτές».

Την ίδια στιγμή, το δίκτυο Bloomberg διέκοψε την κανονική ροή ειδήσεών του για να μεταδώσει τα πρώτα exit poll.

Σε σχετικό δημοσίευμα, μάλιστα, αναφέρει πως τρίτο κόμμα αναμένεται να αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή, ενώ προσθέτει πως «όποιο κόμμα και να αναδειχθεί πρώτο, αυτό που ακολουθεί είναι μία περίοδος διαπραγματεύσεων με μικρότερα κόμμα».

Παράλληλα, προσθέτει ότι σε αντίθεση με τις υποσχέσεις για τέλος στη λιτότητα και στις εντολές των διεθνών ηγετών που χάρισαν τις εκλογές του Ιανουαρίου στον ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση συνεργασίας έχει μικρό περιθώριο κινήσεων αφού ο Τσίπρας υποχώρησε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερες περικοπές και αύξηση στη φορολογία.