Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βρυξέλλες: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη



Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας επισκόπηση των εργασιών της Συνόδου. Ειδικά για το Brexit ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Δεύερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός η ΕΕ έχει μια φιλόδοξη ατζέντα για το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε:
-Πετύχαμε απόλυτα να ενσωματώσουμε τις ελληνικές θέσεις στο τρίπτυχο Τουρκία - Κύπρος - Συρία

Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο, είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της διεύρυνσης και το αν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ.Ζάεφ, αλλά ισχύει ό,τι του είχε πει στη Νέα Υόρκη, ότι είναι μια προβληματική συμφωνία -ειδικά για τα εμπορικά σύνορα- αλλά δεν θα το έθετε ως πρόβλημα για τη διεύρυνση.

Για το μεταναστευτικό
Απαντώντας στην ερώτηση του Πρώτου ΘΕΜΑτος για το μεταναστευτικό και ειδικότερα αν η κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη, τόσο για την επιτάχυνση του ασύλου, όσο και συνολικά στην πολιτική σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ότι δεν χρησιμοποιεί ως άλλοθι την προηγούμενη κυβέρνησηυ. Κινηθήκαμε με συγκεκριμένο σχέδιο, γρήγορα, είναι στη διαβούλευση η νέα διαδικασία χορήγησης του ασύλου, ώστε όσοι δεν δικαιούνται να επιστρέφουν γρήγορα στην Τουρκία. Πήραμε κι άλλες αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Μεριμνήσαμε για τις πιο ευαίσθητες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά δεν βρήκαμε στρωμένο χαλί. Κατανοώ ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα και ότι αυτή η κυβέρνηση έχει άλλο τρόπο αντιμετώπισης.