Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρέθηκε υποβρύχιο του Χίτλερ στο Ψήλιον του Εύξεινου Πόντου - Δείτε ΒΙΝΤΕΟ



Μυστικά πολλά κρύβει ο βυθός του Εύξεινου Πόντου. Ένα από αυτά αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ντοκιμαντέρ ανοιχτά της παραλίας Αγκβά (Ψήλιον), περίπου 97 χλμ από την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα γερμανικό υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είναι ένα από τα έξι υποβρύχια που απαρτίζουν τον αποκαλούμενο «χαμένο στόλο του Αδόλφου Χίτλερ», δηλαδή τα υποβρύχια U-18, U-19, U-20, U-21, U-22, U-23.

 
Το υποβρύχιο U-23 εντοπίστηκε από το βαθυσκάφος TCG AKIN, σε βάθος 40 μέτρων και σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων (3,7 χλμ) από την ακτή.

Όπως δήλωσε ο Χακάν Ασλάν, υπεύθυνος του ντοκιμαντέρ Mavi Tutki, στην περιοχή γίνονται χρόνια έρευνες, ενώ και η δική του ομάδα δούλευε εκεί μεγάλο διάστημα καθώς διερευνά τις επιχειρήσεις των γερμανικών υποβρυχίων στον Εύξεινο Πόντο.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική Γερμανία μετέφερε από ξηράς και Δούναβη τα κομμάτια έξι υποβρυχίων στη Ρουμανία, όπου συναρμολογήθηκαν και τέθηκαν σε υπηρεσία κατά των σοβιετικών δυνάμεων. Για δύο χρόνια, τα υποβρύχια επιχειρούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, βυθίζοντας δεκάδες πλοία, μέχρι που η Ρουμανία άλλαξε πλευρά, προσχωρώντας στους Συμμάχους το 1944, οπότε και δόθηκε στα πληρώματα εντολή αυτοβύθισης των τριών υποβρυχίων που παρέμεναν σε υπηρεσία ενώ τα άλλα τρία είχαν βυθιστεί.

Η θέση του U-23 είχε υπολογιστεί ήδη από το 2008 και τον μηχανικό Σελτσούκ Κολάι, ωστόσο η θεωρία επαληθεύτηκε μόλις 11 χρόνια μετά. Τότε είχε βρεθεί και ακόμα ένα από τα υποβρύχια, το U-20. Οι ειδικοί εκτιμούν πως στα ανοιχτά της επαρχίας Ζονγκουλντάκ και σε μεγάλο βάθος βρίσκεται και το υποβρύχιο U-20.

Πηγή: pontos-news.gr