Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρέθηκε φυσικό αέριο στο κοίτασμα Ονισήφορος στην κυπριακή ΑΟΖ



Μικρότερη του αναμενόμενου είναι τελικά η ποσότητα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Ονισήφορος Δυτικό 1», ώστε να μην το καθιστά εμπορεύσιμο.

Ωστόσο αυτό το γεγονός δεν προκαλεί απαισιοδοξία, καθώς ήδη ο ΥΠΕΜΠ Γιώργος Λακκοτρύπης είχε προϊδεάσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρόλο που ακόμα δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση είτε από πλευράς ΥΠΕΜΠ, είτε από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TOTAL για τα αποτελέσματα της γεώτρησης του West Capella, εντούτοις δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρεται σε εξαιρετικά πενιχρά αποτελέσματα, καθώς το πλοίο γεωτρύπανο έχει ολοκληρώσει από χθες το βράδυ την γεώτρηση, ενώ πλέον διεξάγει εργασίες σφράγισης του φρεατίου, ώστε αφενός να μην διαρρεύσει φυσικό αέριο, αφετέρου να μην εισέλθει νερό εντός του κοιτάσματος.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ενημερώνει την ερχόμενη Τρίτη την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 που διενεργούν οι εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας.

Ωστόσο, για τη συνολική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις εταιρείες.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε όντως ανακάλυψη Φ.Α. σε διαφορετική από προηγούμενες έρευνες γεωλογική διαμόρφωση, κάτι το όποιο δείχνει πως και σε γειτονικές περιοχές του «11» θα εντοπιστούν αντίστοιχα κοιτάσματα, τα οποία πιθανόν στο μέλλον θα καθίστανται πλήρως εμπορεύσιμα.

Πρόκειται για την προκαταρκτική, αλλά ασφαλή εικόνα, αφού επίκεινται ολοκληρωμένες αξιολογήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα.

Ευφορία και αισιοδοξία έχουν φέρει τα πενιχρά αποτελέσματα του «11» στις TOTAL και ΕΝΙ οι οποίες ως κοινοπραξία διενήργησαν την γεώτρηση, καθώς επίσης και στην ExxonMobil η οποία φέρεται να παρακολουθεί πολύ στενά, το αποτέλεσμα.

Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαίωση στη διαφορετική γεωμορφολογική ερμηνεία που εφαρμόστηκε από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο κατά το «μοντέλο Ζορ», κάτι που αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και κυρίως στα τεμάχια 6,8,10 και 11.

Η επιβεβαίωση του «μοντέλου Ζορ» με έρευνες σε διαφορετικής γεωμορφολογίας βυθό, ενδέχεται να επαυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις των αναδόχων εταιρειών/κοινοπραξιών (δύο από Εni-Total, δύο από ExxonMobil/Qatar Petroleum και μία από Total), καθώς υφίστανται αρκετοί στόχοι που γεννούν αισιοδοξία πως θα βρεθούν κοιτάσματα στα τεμάχια 6, 8,10 και 11 γύρω από τον Ερατοσθένη, με την ίδια γεωλογική διαμόρφωση.

Πηγή κειμένου: 

tribune