Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

18 °C

Σήμερα, 28. Νοεμβρίου 2021

Βρετανία: Την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για το Brexit ζητά ο ΚόρμπινΤο βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως για τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στη διαδικασία της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μία ημέρα μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι το κοινοβούλιο θα διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο Brexit αλλά ότι η ίδια θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων και θα λάβει την τελική απόφαση για το τι είδους συμφωνία θα κάνει με τις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Άντριου Μαρ του BBC αν θεωρηθεί δημοκρατική μια τέτοια ενέργεια, ο Κόρμπιν απάντησε: "Δεν νομίζω ότι είναι δημοκρατικό και δεν νομίζω ότι είναι βιώσιμο".

"Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, το σημαντικότερο οικονομικό θέμα που θα αντιμετωπίσει η Βρετανία κατά τη δική μου ή τη δική σας γενιά και νομίζω ότι, τουλάχιστον, το κοινοβούλιο θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως", πρόσθεσε.

Ο Κόρμπιν σημείωσε ότι οι Εργατικοί έχουν συγκροτήσει μια ομάδα αρμόδια για το Brexit για να ζητήσουν πληροφόρηση από την κυβέρνηση αλλά και για να εμπλακούν στις συνομιλίες.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του BBC ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επισήμανε ότι η Βρετανία έχει "πολλή δουλειά" να κάνει πριν ενεργοποιήσει τη διαδικασία του "διαζυγίου" από την ΕΕ. Διαβεβαίωσε όμως ότι άπαξ και γίνει αυτό το Λονδίνο δεν θα επιτρέψει να διαιωνιστεί επ' άπειρον η διαπραγμάτευση.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός είχε ανακοινώσει ότι η Βρετανία θα προσφύγει στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία, στις αρχές του επόμενου έτους ενώ σήμερα είπε ότι είναι "προφανές" πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο πριν από τα Χριστούγεννα φέτος.