Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022 -

Βρετανία: Έχασε την πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον!Ο μέχρι πρότινος βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι αποχώρησε από το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον, βυθίζοντας την Βρετανία στην αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Κι αυτό γιατί είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στο κοινοβούλιο της πρότασης της αντιπολίτευσης για «μπλόκο» στην αποχώρηση από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς σύμφωνία.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι εάν αυτό γίνει να προκηρύξει εκλογές, ωστόσο η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να ψηφίσει και τροπολογία που θα απαγορεύσει την διεξαγωγή εκλογών σε περίπτωση που μπλοκαριστεί το Brexit ωχρίς συμφωνία!

Με λίγα λόγια η αποχώρηση του Λι προκαλεί… σοβαρό πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

 

Η επιστολή αποχώρησης του Φίλιπ Λι

 

Ε.Ε: Η Βρετανία δεν έχει κάνει καμιά συγκεκριμένη πρόταση

Λίγη ώρα πριν η Κομσιόν διεμήνυε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα».

«Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» με το Λονδίνο, όμως «σ’ αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον «μια πολύ σαφής πιθανότητα», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά γίνονται τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που ορισμένοι βρετανοί βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, σύμβουλος του Τζόνσον για θέματα που αφορούν την ΕΕ, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.