Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 -

Βρετανία: Ανεβάζει ταχύτητα η διαδικασία για την επιλογή του διαδόχου του Μπόρις ΤζόνσονΗ διαδικασία για την επιλογή του αντικαταστάτη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανεβάζει ταχύτητα σήμερα, με τέσσερις υποψηφίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να είναι στους δύο επικρατέστερους σε μια καθοριστική μάχη ηγεσίας που διχάζει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

Από τότε που ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται, νωρίτερα αυτό τον μήνα, αφού η κυβέρνησή του, που ταλανίζεται από σκάνδαλα, έχασε τη στήριξη πολλών Συντηρητικών, οι υπόλοιποι υποψήφιοι στόχευσαν τα πυρά τους στο φαβορί, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Τέσσερις υποψήφιοι παραμένουν στη μάχη, με έναν εξ αυτών να βγαίνει εκτός κούρσας αργότερα σήμερα. Οι σύμμαχοι του Σουνάκ λένε ότι το προβάδισμά του σχεδόν του διασφαλίζει μια θέση μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας μειώνει τη διαφορά με τη Πένι Μόρντοντ, την υφυπουργό Εμπορίου που είναι στη δεύτερη θέση, και η κατάταξη μπορεί να αλλάξει καθώς οι Συντηρητικοί βουλευτές αποφασίζουν ποιον θα στηρίξουν αφού βγαίνουν εκτός διαδικασίας οι υποψήφιοι που προτιμούσαν.

Οι τέσσερις υποψήφιοι --με την πρώην υφυπουργό Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων Κέμι Μπέιντενοκ στην τέταρτη θέση-- ελπίζουν να κερδίσουν περισσότερες ψήφους στη σημερινή διαδικασία ψηφοφορίας στο Συντηρητικό Κόμμα. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 17.00 ώρα Ελλάδας.