Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρετανία: 80 βουλευτές θα καταψηφίσουν το σχέδιο της Μέι για το Brexit



Μια άνευ προηγουμένου ανταρσία στο κόμμα της έχει να αντιμετωπίσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αφου περισσότεροι από 80 βουλευτές της σκπεύουν να καταψηφίσουν το σχέδιο για το Brexit. 

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «καταστροφική διάσπαση» αν επιμείνει στο σχέδιό της, προειδοποίησε ο πρώην υφυπουργός, Στιβ Μπέικερ, που παραιτήθηκε λόγω της αντίθεσής του. Η δήλωσή του έγινε μία μέρα αφότου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε το σχέδιο «γιλέκο αυτοκτονίας». 

 

Πάντως, εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι η πρωθυπουργός ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα στηρίξει το σχέδιό της για το Brexit, καθώς, όπως ανέφερε, είναι το μοναδικό πάνω στο τραπέζι που εκπληρώνει την επιθυμία του βρετανικού λαού ενώ παράλληλα αποφεύγεται ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Το Τσέκερς είναι το μοναδικό σχέδιο στο τραπέζι το οποίο θα εκπληρώνει την επιθυμία του βρετανικού λαού ενώ θα αποφεύγεται ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία. Η πρωθυπουργός εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει μια συμφωνία και ελπίζει ότι όλοι οι βουλευτές θα μπορούν να το στηρίξουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Μέι ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση των κορυφαίων μελών του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία. 

Πρόβλημα στη διάσκεψη του κόμματος 

Ο Στιβ Μπέικερ, που αποκάλυψε την επικείμενη ανταρσία των 80 βουλευτών, σύμφωνα με το Associated Press προειδοποίησε τη Μέι ότι θα έχει σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάσκεψη του κόμματος, που θα διεξαχθεί την περίοδο 30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν υποστηρίζει αλλαγή ηγεσίας στο Συντηρητικό κόμμα. 

«Αν φύγουμε από αυτήν την διάσκεψη με εκείνη να ελπίζει ότι θα περάσει το Τσέκερς με την υποστήριξη των ψήφων του Εργατικού Κόμματος, πιστεύω ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ πιθανότατα θα καταλάβουν ότι εάν γίνει αυτό, το κόμμα των Τόρις θα υποστεί μία καταστροφική διάσπαση, την οποία μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε», είπε.