Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ην. Βασίλειο: Μήνυση ακτιβιστών για την αναποτελεσματική κυβερνητική πολιτική μείωσης της ρύπανσης



Το περιβαλλοντικό δικηγορικό γραφείο ClientEarth με έδρα το Λονδίνο δήλωσε ότι θα μηνύσει και πάλι τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της παράνομης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία, τα σχέδια που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου περιείχαν «σημαντικά ελαττώματα» και έστειλαν σχετική επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας βελτιώσεις.

Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι αρνήθηκαν το αίτημα, οδηγώντας τη νομική ομάδα να καλέσει και πάλι την κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τους δικηγόρους.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δημοσιεύσει τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των παράνομων επιπέδων επιβλαβών ρύπων διοξειδίου του αζώτου, μετά την προηγούμενη δικαστική απόφαση που έκρινε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες δεν ήταν επαρκείς.

«Έχουμε εξετάσει τις λεπτομέρειες των σχεδίων για την ποιότητα του αέρα που δημοσίευσε η κυβέρνηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ClientEarth, Τζέιμς Θόρντον.

«Βρήκαμε μερικές σημαντικές ατέλειες. Ο νόμος απαιτεί το τελικό σχέδιο να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε νομικά επίπεδα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή έπρεπε να ξανασυρθεί στο δικαστήριο τόσες φορές επειδή δεν αντιμετώπισε την παράνομη και επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση που μαστίζει τους δρόμους μας», δήλωσε με τη σειρά της η Αρίμπα Χαμίντ της Greenpeace Μεγάλης Βρετανίας.

«Ο αέρας μας έχει σπάσει τα νόμιμα όρια ρύπανσης κάθε χρόνο από το 2010 και όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ενεργεί για να προστατεύσει τους πολίτες από αυτή την κρίση. Με την καθυστέρηση της δράσης για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξανά και ξανά η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων και το κοινό που ψηφίζει έχει απαιτήσεις για την υγεία του», πρόσθεσε.