Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βαγδάτη: 7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες



Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο της Βαγδάτης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις ενόψει των τοπικών εκλογών στο Ιράκ.

«Από τις ταραχές σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πέντε διαδηλωτές», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. 

Οι διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ, είχε συγκεντρωθεί για να ζητήσουν μεταρρυθμίσεις ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να κινηθούν προς την Πράσινη Ζώνη. Πέρσι, υποστηρικτές του Σαντρ είχαν διεισδύσει σε αυτήν την περιοχή μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Σαντρ θεωρεί ότι ορισμένα μέλη της εκλογικής επιτροπής είναι πιστά στον σιίτη αντίπαλό του, τον πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, έναν από τους στενότερους συμμάχου του Ιράν στο Ιράκ. Ο σιίτης ιερωμένος τάσσεται ανοιχτά κατά της αμερικανικής παρουσίας και της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αλλά ταυτόχρονα έχει και ταραχώδεις σχέσεις με τις φιλοϊρανικές πολιτικές οργανώσεις του Ιράκ.