Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τσίπρας σε Ζάεφ: Μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες



Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τα όσα είπε εκ νέου σήμερα, μπροστα στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αλλά και στην DW, σχετικά με την «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα εντός και εκτός συνόρων.

«Ακουσα και εγώ τις δηλώσεις Ζάεφ. Αν εννοεί ότι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται βάσει της συμφωνίας, αυτό είναι απολύτως σωστό» είπε για να προσθέσει: «Όπως και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τους αποκαλούμε Σλαβομακεδόνες ή όπως αλλιώς έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη» .

Υπογράμμισε ότι «διεθνώς, βάσει της συμφωνίας η ιθαγένεια του γειτονικού μας λαού καθορίζεται σαφώς. Η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής και καθαρή ως προς αυτό. Εκεί που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μόνο τον όρο "Μακεδόνες" και μάλιστα στα διαβατήρια τους, θα υπάρχει "Μακεδόνες-Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας", που θα να αναγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα».

Σημείωσε ότι όμως το πιο σημαντικό από τις δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι αυτές που αφορούν συνεντεύξεις των κ. Ζάεφ και κ. Ντιμιτρόφ. Στις οποίες, είπε, παραδέχονται ξεκάθαρα, τοποθετούνται, λέγοντας ότι είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία και την πολιτισμική της κληρονομιά, ότι δεν κατάγονται από αυτή και βέβαια ότι δεν έχουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις.