Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε εξορύξεις γύρω από την Κύπρο



Την άποψη πως μέχρι τον ερχόμενο Μάιο δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξέφρασε το υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του προς την επιτροπή του τουρκικoύ Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.  

«Στo Eθνικό μας ζήτημα της Κύπρου δεν φαίνεται ρεαλιστικό να ξεκινήσουν συνομιλίες μέχρι τον ερχόμενο Μάιο , μέχρι τις Ευρωεκλογές. Εμείς είμαστε υπέρ στο να συναντηθούμε άτυπα  με όλες τις πλευρές για να ξέρουμε για ποιο πράγμα θα διαπραγματευτούμε. Οι δυο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις να φτάσουν σε μια συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση όλες μας οι προσπάθειες θα είναι άκαρπες όπως συνέβη στο Κραν Μοντανά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Στο θέμα των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις σχετικά με τος υδρογονάνθρακες ο ίδιος υποστήριξε πως η Τουρκία παρακολουθεί ᾽«από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου. Μαζί με την νέα πλατφόρμα η οποία θα φτάσει στην περιοχή, ξεκινάμε κι εμείς τις εξορύξεις  γύρω από την Κύπρο. Το πλοίο μας »o Πορθητής» ξεκίνησε την γεώτρηση στην περιοχή  «Αlanya-1».

Το δεύτερο πλοίο μας σύντομα θα φτάσει. Θα το στείλουμε γύρω από την Κύπρο για να ξεκινήσουμε τις εργασίες.  Εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε  εδώ τα δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων. Αυτό περιμένουμε και από την Ε.Ε και από τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο ίδιος.