Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα "έχει βαρεθεί" με την υποτιμητική στάση της ΕΕ



Η Τουρκία "έχει βαρεθεί" με τον υποτιμητικό τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι εκκρεμούν προσφυγές εναντίον 4.500 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Γερμανία, όμως μόνο τρεις έχουν εκδοθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον λαό της χώρας του να αποφασίσει αν θα ισχύσει και πάλι η θανατική ποινή, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ανησυχία Γερμανού ΥΠΕΞ για τις μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, που επισκέπτεται την Άγκυρα, εξέφρασε ανησυχία για τις μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία και την μεταχείριση των μέσων ενημέρωσης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Ωστόσο διαβεβαίωσε την Άγκυρα για την υποστήριξη του Βερολίνου προς την σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των "τρομοκρατικών" απειλών.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε ότι επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων του Βερολίνου με την Άγκυρα, υποστηρίζει τον αγώνα της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK και καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε επίσης ότι είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, κρίσιμης σημασίας εταίρο στην ανάσχεση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.