Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια: Ακόμη τρεις κατηγορούμενοι για το «χτύπημα» του Ιουλίου



Κατηγορίες εναντίον τριών ακόμη υπόπτων για σύνδεση με την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια τον Ιούλιο, που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους, απήγγειλαν οι γαλλικές Αρχές όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δικαστική πηγή.

Οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι ήταν ανάμεσα στα έντεκα άτομα που συνελήφθησαν τη Δευτέρα στη Νίκαια και τη δυτική πόλη της Νάντης. Οι υπόλοιποι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σημειώνεται πως έξι άλλοι ύποπτοι ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το χτύπημα του Ιουλίου, καθώς πιστεύεται πως σχετίζονται με τον 31χρονο δράστη Μοχάμεντ Μπουχλέλ. Παρά ταύτα, οι γάλλοι ερευνητές δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να αποδείξουν ότι οι έξι γνώριζαν για τα τρομοκρατικά σχέδιά του.

Ήταν βράδυ της 14ης Ιουλίου...

Πέρασε καιρός από τη νύχτα τρόμου που χαράχτηκε στο μυαλό και την καρδιά των Γάλλων. Ήταν βράδυ της 14ης Ιουλίου όταν ο Μοχάμεντ Λαουαέζ Μπουλέλ, με καταγωγή από την Τυνησία, "έσπασε" τον αδύναμο -όπως αποδείχθηκε- αστυνομικό κλοιό και παρέσυρε μέχρι θανάτου με το φορτηγό του 86 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στη θρυλική Promenade des Anglais στη Νίκαια για να γιορτάσουν την εθνική εορτή της χώρας. 

Από τότε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μουδιασμένος συνεχίζει να κάνει λόγο για μάχη κατά της τρομοκρατίας, δίχως να καταφέρνει να πείσει τους Γάλλους πολίτες, οι οποίοι δεν κρύβουν το φόβο τους για τα οργανωμένα από το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατικά χτυπήματα. 

Η πλαζ εξακολουθεί να "μαγνητίζει" τους κατοίκους και τους τουρίστες που ξαπλώνουν στα γκριζωπά βότσαλα της Côte d'Azur απολαμβάνοντας λίγες στιγμές στη γαλλική Ριβιέρα πριν τον ερχομό του φθινοπώρου. 

Τα εστιατόρια με θέα στην παραλία συνεχίζουν να είναι ασφυκτικά γεμάτα και ο περίφημος πεζόδρομος σφύζει από ζωή με δεκάδες επισκέπτες από τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία. 

Το μόνο που διακόπτει βίαια το χαλαρό περίπατο και επαναφέρει τον τουρίστα ή τον ντόπιο στη σκληρή πραγματικότητα είναι τα μνημεία αγάπης που έχουν στηθεί κατά μήκος της Promenade des Anglais. 

Εκατοντάδες κεράκια, δεκάδες λούτρινα αρκουδάκια, παιδικά παιχνίδια, φρεσκοκομμένα λουλούδια ακόμα και πιπίλες βρίσκονται τοποθετημένα ευλαβικά στο έδαφος, περικυκλωμένα από γαλλικές σημαίες, με τη συντροφιά συγκινητικών μηνυμάτων. 

"Μικρέ μου άγγελε. Ένας μήνας έχει περάσει από τότε που έφυγες. Να ξέρεις ότι θα είσαι πάντα στην καρδιά μου", γράφει ενα χειρόγραφο σημείωμα δίπλα σε μια σειρά από βότσαλα και ένα ασπρόμαυρο λούτρινο σκυλάκι. 

Ενα ακόμα μήνυμα που κυριαρχεί σε διαφορετικά σημεία της περιοχής αναφέρει: "Ας προσπαθήσουμε να γεμίσουμε την καρδιά μας με αγάπη, με κατανόηση, με συμπόνοια και τρυφερότητα. Τότε θα μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο". 

Σε απόσταση λίγων μέτρων ένα διαφορετικό μνημείο, αυτή τη φορά οργής και περιφρόνησης, έχει πάρει τη θέση του στο οδόστρωμα με την επιγραφή "Είστε θυμωμένοι; Κοιτάξτε προς τα εδώ και φτύστε". Το σημείο στο οποίο "οδηγούν" τα ζωγραφισμένα βέλη είναι εκεί που ο Μπουλέλ έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. 

Όλα αυτά ενώ κάτω από τη φαινομενική ηρεμία "φωλιάζει" ο φόβος για μια νέα ενδεχόμενη φονική επίθεση.