Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τουσκ - Γιούνκερ καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ στις Βρυξέλλες



Επίσημη πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να μεταβεί στις Βρυξέλλες απέστειλαν πριν από λίγα λεπτά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Οι δύο Πρόεδροι προτείνουν μέσω κοινής επιστολής στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ μια ανοιχτή πρόκληση έτσι ώστε να «χαρτογραφηθούν οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ.»

Στη συνέχεια Τουσκ και Γιούνκερ υπενθυμίζουν στον Ντόναλντ Τράμπ τη σημασία των σχέσεων ΕΕ και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια, την μετανάστευση και τη κλιματική αλλαγή.

«Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχυθούν οι διατλαντικές σχέσεις. Μόνο με την στενή συνεργασία μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά, όταν αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως ο ΙΣΙΣ, οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση» είπαν χαρακτηριστικά οι δύο Πρόεδροι.

Η επιστολή τους συνεχίζει: 

«Ευτυχώς, η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ - ΗΠΑ είναι ευρεία και με βάθος: από τις κοινές μας προσπάθειές για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διευθέτηση της κλιματικής αλλαγής, δια τη συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Γειτονία, και στις διαπραγματεύσεις για το Διατλαντικό εμπόριο - πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και ανθεκτικοί.»