Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Τους 91 έφτασαν οι νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χαλέπι



Οι νεκροί στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού, που έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς έφτασαν τους 91, σύμφωνα με δηλώσεις του Χάμζα αλ Χάτιμπ, διευθυντή ενός τοπικού νοσοκομείου, στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα μια στρατιωτική πηγή είπε ότι είναι σε εξέλιξη μια νέα επιχείρηση στο ανατολικό Χαλέπι, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί "για κάποιο διάστημα" και θα περιλαμβάνει πιθανότατα και μια χερσαία επέμβαση στην πόλη.

Οι καταστροφές στην πόλη είναι τεράστιες, πολλά κτίρια έχουν γκρεμιστεί και οι διασώστες, η οργάνωση "Λευκά Κράνη" που πρόσκειται στους αντάρτες, δεν διαθέτουν πλέον παρά μόνο 2.000 λίτρα ντίζελ, όπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Για τον λόγο αυτό στο εξής θα μοιράζουν με το δελτίο τα καύσιμα και θα επιλέγουν το πού θα επέμβουν για να σώσουν ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια.

Ο συριακός στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους του Χαλεπιού να μην πλησιάζουν σε θέσεις των ανταρτών και μάλιστα διαβεβαίωσε ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν από τις ανατολικές συνοικίες για να βρουν καταφύγιο στις δυτικές, που ελέγχονται από το καθεστώς, δεν πρόκειται να συλληφθούν. Αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην πόλη με τα οποία καλούν τους αντάρτες να παραδοθούν.

Μια υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή είπε ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι "μπορεί να κρατήσουν ώρες ή και μέρες" και ότι θα ακολουθήσει μια χερσαία επιχείρηση στην περιοχή. Άλλη στρατιωτική πηγή είπε ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα γιατί έχουν φτάσει στο Χαλέπι σημαντικές ενισχύσεις.
"Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Χαλέπι δέχεται επίθεση και ότι όλοι έχουν πάρει τα όπλα", σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη δεν έλαβε καμία απόφαση για την αποκατάσταση της εκεχειρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί ξανά σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι όμως που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.