Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τον σκότωσαν επειδή ξεσκέπασε σκάνδαλα!


Αγρια δολοφονημένος βρέθηκε ο Μεξικανός φωτορεπόρτερ Rubén Espinosa, μαζί με την ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nadia Vera και άλλες τρεις γυναίκες.   

Η ελευθερία του λόγου δέχεται επίθεση σε μία από τις μακροβιότερες δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής
. Ο Rubén είναι ο 14ος δημοσιογράφος που δολοφονείται στη νότια πολιτεία Βερακρούς, όπου ο κυβερνήτης Javier Duarte έχει εξαπολύσει απροκάλυπτες απειλές εναντίον δημοσιογράφων. Και σχεδόν κανένα από αυτά τα εγκλήματα δεν έχει εξιχνιαστεί.   

Αυτή τη φορά όμως χιλιάδες πολίτες έχουν ξεσηκωθεί κι έχουν κατέβει στους δρόμους. Εκατοντάδες καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, όπως ο Gael García Bernalο Guillermo del Toro και η Christiane Amanpour, έχουν ήδη υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή που ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους Μεξικανούς δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν επειδή έκαναν απλά τη δουλειά τους.   

Η επιστολή έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση και, αν συγκεντρωθούν πάνω από 1.000.000 υπογραφές και δημοσιευθεί στα πρωτοσέλιδα των μεξικανικών εφημερίδων, μπορεί να σταλεί το ηχηρό μήνυμα ότι οι πολίτες του κόσμου στηρίζουμε τη μάχη για την ελευθερία του λόγου στο Μεξικό. Πάρε θέση τώρα: 

https://secure.avaaz.org/el/ruben_global_l/?bdKIuib&v=63743

Το Μεξικό κατατάσσεται πλέον μεταξύ των πιο επικίνδυνων χωρών στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, στο ίδιο επίπεδο με εμπόλεμες χώρες, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Σομαλία. Συγκεκριμένα, από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Peña Nieto, οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί κατά 80 %.   

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το Μεξικό πλήττεται από κατάφωρη βία, καθώς οι έμποροι ναρκωτικών έχουν κηρύξει πόλεμο μεταξύ τους για το ποιος θα ελέγχει το επικερδές αυτό εμπόριο. Πληθώρα δημοσιογράφων έχουν δολοφονηθεί επειδή ξεσκέπασαν εγκληματικές συμμορίες, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές δολοφονίες σχετίζονται με τη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς πολιτικών προσώπων. Και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι: Αναγκάστηκα πολλές φορές να εγκαταλείψω το Μεξικό επειδή δέχτηκα απειλές κατά της ζωής μου, λόγω του πολικού ρεπορτάζ που κάνω, ενώ έχω φυλακιστεί και βασανιστεί από πολιτικούς μπλεγμένους σε σκάνδαλα διαφθοράς.   

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη θητεία του τραμπούκου κυβερνήτη Javier Duarte στην πολιτεία Βερακρούς, όπου εργάστηκε ο Rubén για πολύ καιρό, έχουν δολοφονηθεί άλλοι 13 δημοσιογράφοι. Ο κυβερνήτης έχει επανειλημμένως απειλήσει δημοσιογράφους, ενώ κάποτε προσβλήθηκε τόσο πολύ από μία μη κολακευτική φωτογραφία που του τράβηξε ο Rubén Espinosa που ζήτησε να αποσυρθεί το προσβλητικό περιοδικό από όλα τα περίπτερα της πρωτεύουσας της πολιτείας.   

Τον Ιούνιο, ο Rubén Espinosa εκμυστηρεύτηκε σε συναδέλφους του ότι τον παρακολουθούσαν και τον απειλούσαν άνδρες που φορούσαν τη στολή της κυβερνητικής αστυνομίας. Είπε, επίσης, ότι κάποιος από την τοπική κυβέρνηση τον απείλησε ευθέως λέγοντας του: «Σταμάτα να τραβάς φωτογραφίες, αν δε θες να καταλήξεις σαν τη Regina», αναφερόμενος στη δημοσιογράφο Regina Martίnez που δολοφονήθηκε το 2012.   

Όμως, ο τραγικός θάνατος του Rubén θα μπορούσε να αποτελέσει καμπή για τη δημοσιογραφική βία, καθώς χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην Πόλη του Μεξικού για να θρηνήσουν το χαμό του και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Αν τους συμπαρασταθούμε τώρα και δημοσιεύσουμε αυτήν την επιστολή, θα δείξουμε στην κυβέρνηση ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή και ότι όλος ο κόσμος ζητά δικαιοσύνη και άμεση επέμβαση για να σταματήσουν οι δολοφονίες. Λάβε μέρος στην έκκληση, γιατί οι δημοσιογράφοι στο Μεξικό, όπως και σε όλο τον κόσμο, πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή:   

https://secure.avaaz.org/el/ruben_global_l/?bdKIuib&v=63743

Όταν απειλείται η ελευθερία της έκφρασης, το Avaaz κινητοποιείται. Τώρα ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις φωνές μας για να στηρίξουμε τους γενναίους Μεξικανούς δημοσιογράφους και όσους υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ας τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον αγώνα! Γιατί αυτό είναι το πραγματικό νόημα της διεθνούς αλληλεγγύης: η ικανότητά της να ενισχύει τις δυνάμεις όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να ανατρέψουν δυναμικά το κατεστημένο.   

Δε θα σιωπήσουμε ποτέ,   

Lydia Cacho, Μεξικανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μαζί με την ομάδα του Avaaz