Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023 -

Την Κίνα θα επισκεφθεί ο Ιρανός πρόεδροςΤο «παρών» στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που θα διεξαχθεί στην κινεζική πόλη Τσινγκντάο στις 9-10 Ιουνίου, θα δώσει ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες από την Κίνα, τη Ρωσία και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την επίσκεψη Ροχανί στην Κίνα ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Ιράν διαθέτει σήμερα καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, αν και επιθυμεί εδώ και καιρό να γίνει πλήρες κράτος- μέλος του. Μετά την πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά το 2015 και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, υπήρχαν υψηλές προσδοκίες από την Τεχεράνη ότι θα εξασφαλίσει πλήρη ένταξη.

Τα πράγματα περιπλέκονται και πάλι, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών, που υποστηρίζουν σθεναρά τη διατήρησή της.