Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 -

Την Ινδία θα επισκεφθεί η Τερέζα ΜέιΗ πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας αποτελούμενης από επικεφαλής μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων που θα επισκεφθεί την Ινδία τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το Λονδίνο προετοιμάζεται για την αποχώρησή του από αυτήν.

Η επίσκεψη, από την 6η ως την 8η Νοεμβρίου, θα είναι η πρώτη της Μέι σε μια χώρα εκτός ΕΕ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο. Εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της να προωθήσει έναν νέο διεθνή ρόλο για τη Βρετανία μετά το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισαν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει κατ’ αποκλειστικότητα τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ και ορισμένες χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα συζητήσουν μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο έως ότου συμβεί πράγματι το Brexit.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το διμερές εμπόριο στην Ινδία «θα στείλουμε το μήνυμα ότι το ΗΒ θα είναι ο πιο παθιασμένος, ο πιο συνεπής και ο πιο πειστικός υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου», τόνισε η Μέι στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επισήμανε ότι στο παρελθόν οι συνομιλίες για το εμπόριο επικεντρώνονταν στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά η ίδια επιδιώκει να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση, συμπεριλαμβάνοντας στη συζήτηση μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες από όλες τις περιοχές της χώρας της.

Ανάμεσα σε αυτές είναι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην κυβερνοασφάλεια και εδρεύει στο Κάρντιφ της Ουαλίας, μια επιχείρηση που ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και εδρεύει στη νοτιοανατολική Αγγλία και μια εταιρεία με έδρα το Κέμπριτζ η οποία ειδικεύεται σε προηγμένα, ασύρματα συστήματα φωτισμού δρόμων, μεταξύ άλλων.

Η Μέι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, με τον οποίο θα κηρύξουν την έναρξη μιας εκδήλωσης τεχνολογικού ενδιαφέροντος στο Νέο Δελχί.

Την πρωθυπουργό της Βρετανίας θα συνοδεύει ο Λίαμ Φοξ, υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφτούν διάφορες διμερείς συμφωνίες.