Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Τηλεφώνημα Πούτιν-Κόντε μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν για τη Λιβύη



Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε με τη Λιβύη να είναι ένα από τα θέματα που τους απασχόλησαν σύμφωνα και με τη Μόσχα και με τη Ρώμη.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο οι ηγέτες Ρωσίας και Ιταλίας συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο.

Πούτιν και Κόντε συζήτησαν, επίσης, το θέμα της Συρίας και τα αποτελέσματα της Συνόδο της Νορμανδίας για την Ουκρανία.

Από το πρωθυπουργικό μέγαρο της Ιταλίας γίνεται λόγος για μια «μακρά και πολυσύνθετη συζήτηση» με τους δύο ηγέτες να δεσμεύονται να κρατούν ο ένας ενήμερο τον άλλον.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ιταλίας με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Λουίτζι ντι Μάιο να συζητούν για τη σύνοδο του Βερολίνου που είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο 15ημερο του Ιανουαρίου.

Το τηλεφώνημα Πούτιν-Κόντε πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την εξαγγελιά Ερντογάν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ψηφιστεί από την τουρκική Βουλή η πρόταση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη με το Κρεμλίνο στην πρώτη του αντίδραση να διαμηνύει δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ ότι «η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει στην επίλυση της κρίσης αλλά οι προσπάθειες τρίτων χωρών να βρεθεί μια ευθεία λύση στο πρόβλημα και να βοηθηθούν οι δύο πλευρές είναι πάντα ευπρόσδεκτη»