Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Θρίλερ το Brexit: Νέο δημοψήφισμα απαιτούν οι Εργατικοί



Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit ζητά, μία ομάδα από 71 βουλευτές των Εργατικών με σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο Τζέρεμι Κόμπι.
Ύστερα από τη ταπεινωτική ήττα της Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit έχει δημιουργηθεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταστρώσει άλλο σχέδιο για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η θέση των Εργατικών είναι να ασκηθούν πιέσεις για τη διενέργεια εκλογών ως πρώτη επιλογή, αλλά να διατηρήσει την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit αν δεν υλοποιηθεί η πρώτη επιλογή. Οι Εργατικοί διαθέτουν 256 βουλευτές.Παράλληλα σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε στο BBC: “Η Μέι δεν δείχνει να έχει η ίδια μια σαφή ιδέα για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και δεν μου φάνηκε έτοιμη να εγκαταλείψει ή να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές της προκειμένου να υπάρξει χώρος για νέες ιδέες”, “Αυτή τη στιγμή το λιγότερο που θα έπρεπε να εξετάζουμε είναι η επέκταση του Άρθρου 50”.

Από τη πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθίσταται σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση, ενώ δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit, πρόσθεσε.Η Άνγκελα Μέρκερ ωστόσο, υπογράμμισε πως χρόνος για αλλαγές υπάρχει. Συγκεκριμένα, δήλωσε:«Έχουμε ακόμη χρόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά τώρα περιμένουμε να δούμε τι προτείνει η πρωθυπουργός», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι «λυπάται πολύ» για την μαζική απόρριψη της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Θέλουμε οι ζημίες, και θα υπάρξουν ζημίες σε κάθε περίπτωση, να είναι όσο γίνεται ήπιες. Τότε, φυσικά, θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε μία συντεταγμένη λύση», κατέληξε.