Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Τερέζα Μέι: Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου (Βίντεο)



Βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου προανήγγειλε η Τερέζα Μέι με διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Εξηγώντας την απόφασή της είπε ότι όταν ανέλαβα πρωθυπουργός η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα. «Και αυτό το κατάφερα» είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την ίδια ενώ υπάρχει ενότητα στο λαό δεν υπάρχει ενότητα στο Γουέστμινστερ ενόψει του Brexit.

«Οι Εργατικοί λένε ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν τώρα εκλογές τότε αυτό το "παιχνίδι" θα συνεχιστεί» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα κάλεσε να αποδεχθούν το αίτημα για πρόωρες εκλογές «και ας αποφασίσει ο λαός».

Όπως είπε «ανακοινώνω τις εκλογές με δισταγμό αλλά θα πολεμήσω με αποφασιστικότητα». «Ας απομακρύνουμε τον κίνδυνο της αβεβαιότητας και της αστάθειας. Θα δώσω στη χώρα την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται» κατέληξε η κυρία Μέι.

Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μία απόφαση που πάρθηκε... εκ του ασφαλούς, καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους Συντηρητικούς στην πρώτη θέση έναντι των Εργατικών, με μεγάλη μάλιστα διαφορά. 

Η τελευταία δημοσκόπηση στις 12-13 Απριλίου

Συντηρητικοί 44%

Εργατικό Κόμμα 23%

Φιλελευθεροι 12%

Βρετανικό Κίνημα Ανεξαρτησίας 10%

Λοιπά Κόμματα 10%

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την επικείμενη δήλωση της Μέι.

Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Ο Guardian παραθέτει τους 5 λόγους για να πάει η Μέι σε εκλογές.

  1. το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις
  2. το γεγονός ότι οι εν εξελίξει διεργασίες για το Brexit βρίσκονται ακόμα στην αρχή
  3. οι Εργατικοί προτίθενται να υπερψηφίσουν μια πρόταση για πρόωρες εκλογές
  4. αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης για το αν οι «Tόρις» θα παραπεμφθούν με την κατηγορία της υπέρβασης δαπανών σε ορισμένες περιφέρειες
  5. θα δείξει ότι έχει πάρει το μάθημά της από τη λάθος απόφαση του Γκόρντον Μπράουν να μην προχωρήσει σε εκλογές το 2007.