Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Άγκυρα: Αν πάρετε τους S-400 ξεχάστε τα μαχητικά F-35



Το «χαρτί» των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 έβγαλε από το μανίκι της η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, για να ακυρώσει την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία όπως αναφέρει σε σημερινό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Hurriyet.

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα,  επιτροπή εξοπλισμών ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου έλαβαν αμερικανικό τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η αγορά των τεσσάρων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumph, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο, θα έχει ως συνέπεια να μη δοθούν στην Τουρκία μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.

Το αμερικανικό τελεσίγραφο, αναφέρει το skai.gr, φαίνεται να αναγκάζει την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει άρδην γραμμή για την αγορά των τεσσάρων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, με την Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώνει επισήμως την Παρασκευή την απόκτηση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Ας σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα τουρκικά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχαν παρουσιάσει την υπόθεση σαν «απολύτως τελειωμένη».

«Μπορώ να πω ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ σχετικά με το σύστημα πυραύλων Patriot» δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Επιπλέον, η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει συστήματα αεράμυνας από την γαλλοιταλική κοινοπραξία Eurosam, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι «το σύστημα που αγοράζουμε από τη Ρωσία δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ (σ.σ δεν είναι συμβατά) αλλά διατηρούμε το στόχο μας για την ανάπτυξη ενός συστήματος συμβατού με το ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία αναμένει τα πρώτα S-400 Triumph, την πλέον σύγχρονη έκδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων, στις αρχές του 2020, αλλά η Μόσχα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να επιταχύνει τις παραδόσεις κατόπιν αίτησης από την τουρκική πλευρά.