Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ταϊλάνδη: Βγήκαν τα έξι πρώτα παιδιά από το σπήλαιο! ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ την επιχείρηση διάσωσης - Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο κόσμος - Συνεχής ενημέρωση



Τα έξι πρώτα παιδιά από την ποδοσφαιρική ομάδα που ήταν εγκλωβισμένα μαζί με τον προπονητή τους σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης απομακρύνθηκαν ήδη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται πλέον η τύχη και για τα υπόλοιπα  παιδιά και τον προπονητή τους που έχουν παγιδευτεί εδώ και 15 ημέρες στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη καθώς ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής (08/07/2018) βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE EIKONA 

 

 

 

Μια επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη αλλά απαραίτητη, αφού ο χρόνος πιέζει και κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να παγιδευτούν τα παιδιά στο σπήλαιο για μήνες, έως ότου να περάσει η εποχή των μουσώνων (σ.σ. τελειώνει τον Οκτώβριο).

 

Ταϊλάνδη παιδιά

Φωτογραφία Reuters

 

Το πρώτο βήμα είναι να συνεχιστεί η επιχείρηση απάντλησης των υδάτων από την είσοδο της σπηλιάς. Τα παιδιά θα χωριστούν σε 4 ομάδες, θα βγαίνουν ένα ένα και θα είναι δεμένα με σχοινί με τους δυο δύτες που θα τα συνοδεύουν. Εκτιμάται πως θα πάρει 3 με 4 μέρες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

 

 

 

 

 

«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες», διευκρίνισε ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.

Οι διασώστες προχωρούν με «χειρουργικές» κινήσεις την επιχείρηση που ξεκίνησε τα χαράματα.

Οι πρώτες εικόνες από την επιχείρηση

 

Φωτογραφία Reuters

Φωτογραφία Reuters

Φωτογραφία Reuters

Φωτογραφία Reuters

 

Όμως η βροχή που ξεκίνησε ξανά στην περιοχή δυσκολεύει την κατάσταση. «Είναι ένας πόλεμος με το νερό» δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ναρονγκσάνγκ Οσοτανακόρν.

Έτσι θα γίνει η επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη

Τα παιδιά θα απεγκλωβιστούν ένα ένα. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράφημα για το πως θα γίνει η επιχείρηση. Το σχέδιο έχει ως εξής: δυο δύτες θα συνοδεύουν κάθε παιδί, που θα φορά μάσκα full face. Δύτες και παιδί θα είναι δεμένοι με σχοινί.

 

Δεδομένης της μορφολογίας του σπηλαίου έχει αποφασιστεί πως όταν φτάνουν σε στενό πέρασμα, οι δύτες θα βγάζουν τις φιάλες με το οξυγόνο που θα έχουν στην πλάτη τους. Σιγά σιγά θα τις περνούν από το πέρασμα και θα συνεχίζουν. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά δεν θα είναι σε κανένα σημείο μόνα τους.

Ένα συγκλονιστικό video δείχνει το πόσο στενά είναι κάποια από τα περάσματα απ’ όπου θα περάσουν οι δύτες και τα παιδιά.

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην Ταϊλάνδη καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, δύτες άρχισαν επιχείρηση για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο που βρίσκονται παγιδευμένοι σ' ένα συγκρότημα σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης και όπως ανέφερε διασώστες άρχισαν την αποστολή στις 10 π.μ. τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) και θα χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να βγει από το σπήλαιο το πρώτο παιδί.

 

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα ... βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν προσθέτοντας πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

 Î¤Î±ÏŠÎ»Î¬Î½Î´Î·

Η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης Ταϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.

Νωρίτερα τα σωστικά συνεργεία είχαν προχωρήσει στην εκκένωση της περιοχής γύρω από το σπήλαιο.

«Αξιολογώντας τώρα την κατάσταση, είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε την περιοχή για την επιχείρηση διάσωσης», είπε στο μεγάφωνο ο αστυνομικός διοικητής της Μάε Σάι, ο Κομσάν Σα Αρντλουαν. «Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται με την επιχείρηση διάσωσης, παρακαλούμε να απομακρυνθείτε άμεσα από την περιοχή».

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς μαύρα σύννεφα βροχής μαζεύονταν πάνω από τα βουνά στα βόρεια της χώρας νωρίς την Κυριακή, αυξάνοντας ενδεχομένως τους κινδύνους στο σπήλαιο.

Έπειτα από μια σχετική περίοδο ξηρασίας, νέες καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να φέρουν πίσω το έργο των σωστικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την απάντληση των υδάτων από τη σπηλιά.

Το δελτίο καιρού από τον ιστότοπο Weather.com προβλέπει καταιγίδες που θα ξεκινήσουν την Κυριακή και την Δευτέρα με την κακοκαιρία να αναμένεται να διαρκέσει για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες.

Δείτε σε βίντεο του CNN πώς είναι η σπηλιά όπου είναι εγκλωβισμένα τα παιδιά

Δείτε ζωντανή εικόνα από την επιχείρηση διάσωσης

 

Ταϊλάνδη

Πληροφορίες: ΑΠΕΜΠΕ