Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τα καρφιά του Ερντογάν πρός τον Ομπάμα: Έκανε σχόλια για μένα πίσω από την πλάτη μου



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας τη λύπη του για τα σχόλια του περί ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, πίσω από την πλάτη του.

 

«Με λυπεί το γεγονός ότι τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν εν τη απουσία μου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Αυτά τα θέματα δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Μπαράκ Ομπάμα», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ο Ομπάμα είχε δηλώσει πως τον ανησυχούν κάποιες δυναμικές στην Τουρκία. «Νομίζω ότι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε σε σχέση με τον Τύπο μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια πολύ ανησυχητική πορεία», είχε πει, προσθέτοντας ότι εξέφρασε ευθέως στον Ερντογάν αυτές τις απόψεις του.

Ο Τούρκος πρόεδρος τον διέψευσε. «Δεν μου μίλησε για το θέμα αυτό. Σε προηγούμενες τηλεφωνικές συνομιλίες μας, είχαμε μιλήσει για πιο χρήσιμα πράγματα από την ελευθερία του Τύπου», τόνισε ο Ερντογάν.

Οπως είπε στους δημοσιογράφους, σε άλλες συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ εξήγησε ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και τόνισε ιδιαίτερα ότι εφημερίδες που τον έχουν χαρακτηρίσει «κλέφτη» ή «δολοφόνο», εξακολουθούν να εκδίδονται.

«Οι εφημερίδες που με έχουν προσβάλει εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό το είδος της προσβολής και της απειλής δεν επιτρέπεται στη Δύση. Εάν ο Ομπάμα είχε θέσει αυτό το θέμα (της ελευθερίας του Τύπου) στην ατζέντα των συνομιλιών μας, θα του το είχα πει», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.