Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 -

Συνομιλία Πούτιν - Ομπάμα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γενική Ολομέλεια του ΟΗΕ



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γενική Ολομέλεια του ΟΗΕ, ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής του ρωσικού κράτους Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως είπε ο Πεσκόφ, "συντονίστηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας ΄Αμπε και έπειτα συντονίστηκε η συνάντηση με τοβ πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ". "Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν την ίδια μέρα, τουλάχιστον είναι οι συναντήσεις που μπήκαν στο πρόγραμμα και συντονίστηκαν ", πρόσθεσε. "Η συνάντηση θα γίνει κατόπιν αμοιβαίας συνεννόησης", είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας την ερώτηση, ποιος βγήκε με πρωτοβουλία της προσεχούς συνάντησης του Πούτιν με τον Ομπάμα.

"Βεβαίως το πρωταρχικό θέμα είναι η Συρία ", τόνισε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας την ερώτηση για πιθανά θέματα συζήτησης των αρχηγών των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής του κράτους υπογράμμισε ότι το ουκρανικό ζήτημα οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συζητήσουν, αν έχουν χρόνο. "Λοιπόν, αν τους μείνει ο χρόνος ", είπε ο Πεσκόφ, αφού επισήμανε ότι "η βασική συζήτηση για την Ουκρανία θα γίνει μάλιστα στις 2 Οκτωβρίου στο Παρίσι στο σχήμα της "τετράδας της Νορμανδίας ".

Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρόσθεσε ότι η συνάντηση του Πούτιν και του Ομπάμα μπορεί να γίνει μετά το πέρας των εισηγήσεών τους στη Γενική Ολομέλεια του ΟΗΕ και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Ο λευκός Οίκος με τη σειρά του επιβεβαίωσε τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη. "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν στο πλαίσιο της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ ", δήλωσε στο πρακτορείο TASS ένας αξιωματούχος από τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Γενική Ολομέλεια ο Πούτιν επίσης σχεδιάζει να μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι Μουν.

Ο Πούτιν θα μιλήσει στη Γενική Ολομέλεια του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου. Οι συναντήσεις του Πούτιν και του Ομπάμα έγιναν πολύ σπάνιες, εφόσον μεταξύ των δύο χωρών προέκυψαν διαφορές σχετικά με την ουκρανική κρίση. Την τελευταία φορά οι πρόεδροι έχουν συναντηθεί σχεδόν ένα χρόνο πριν, το Νοέμβριο του 2014, όταν συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού της Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού στην Κίνα. Τους τελευταίους μήνες μίλησαν στο τηλέφωνο μόλις τρεις φορές.

Κατά την ομιλία του στην 70ή συνεδρίαση της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ ο Βλαδίμιρ Πούτιν θα παρουσιάσει τις βασικές εκτιμήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τα πιο επίκαιρα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.