Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Συνελήφθη Ιρανή γιατί χόρευε στο... Instagram



Στη σύλληψη της 18χρονης Maedeh Hojabri προχώρησαν οι αρχές του Ιράν για παραβίαση των ηθικών κανόνων.
Αιτία στάθηκε ο χορός της Maedeh χωρίς να φορά hijab στο Instagram όπου έχει πάνω από 51.000 followers. H Maedeh λικνιζόταν σε ρυθμούς ιρανικής και δυτικής μουσικής, βγάζοντας παράλληλα selfies με φίλους και συγγενείς της.

H 18χρονη ομολόγησε ότι παραβίασε τα «ηθικά πρότυπα». Επέμεινε ωστόσο πως ήταν στις προθέσεις της. Ήθελε μόνο, όπως ανέφερε, να αυξήσει τους followers στον λογαριασμό της.

Σύμφωνα με το τοπικό site Shabooneh, η Maedeh και άλλα τρία άτομα κρατούνται με παρόμοιες κατηγορίες τις τελευταίες εβδομάδες μέχρις ότου βγουν με εγγύηση.

Η 18χρονη είχε δημοσιεύσει περίπου 300 βίντεο στον λογαριασμό της. Σε πολλά από αυτά χορεύει χωρίς να φορά την υποχρεωτική hijab.

Κύμα συμπαράστασης
Μετά τη σύλληψή της πολλές γυναίκες αναρτούν δικά τους βίντεο σε ένδειξη συμπαράστασης με hashtags όπως #dancetofreedom και #dancing_isn’t_a_crime.

Ο Ιρανός μπλόγκερ και ακτιβιστής Hossein Ronaghi αναδημοσίευσε ένα από τα βίντεό της και έστειλε το δικό του μήνυμα.

«Αν πείτε στους ανθρώπους οπουδήποτε στον κόσμο ότι συλλαμβάνονται κορίτσια 17 και 18 ετών εξαιτίας της ομορφιάς τους και της απόλαυσης του χορού και κατηγορούνται για το έγκλημα της πορνείας, ενώ οι παιδεραστές είναι ελεύθεροι θα γελάσουν! Γιατί δεν είναι δυνατόν να το πιστέψουν!».

Η αστυνομία του Ιράν δήλωσε ότι σκοπεύει να κλείσει παρόμοιους λογαριασμούς στο Instagram και πως το δικαστικό σώμα εξετάζει να εμποδίσει την πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.