Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το συγκλονιστικό εξώφυλλο του New Yorker για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ



Ένα ζευγάρι να κάνει τα ψώνια του στο σούπερ μάρκετ και μαζί με το γάλα να αγοράζει μια ποικιλία από πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες, με τον ίδιο τρόπο που θα αγόραζε δημητριακά και απορρυπαντικά, απεικόνισε ο ζωγράφος και εικονογράφος Έρικ Ντρούκερ στο εξαιρετικά επίκαιρο εξώφυλλο για το αμερικανικό περιοδικό New Yorker, στο τεύχος που κυκλοφόρησε στα μέσα Δεκεμβρίου. 

Με τίτλο «Shopping Hours» κατακεραυνώνει την κουλτούρα των όπλων στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή και η υπερβολικά εύκολη πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό δεν είναι «η μόνη ιστορία στο Σαν Μπερναντίνο, αλλά ένα τρομακτικό απόσπασμα της».

Όπως γράφει ο Τζον Κάσιντι, σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό, υπάρχουν 300 εκατομμύρια όπλα στα χέρια ιδιωτών στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις όπλων εκτινάχθηκαν στη διάρκεια των εκπτώσεων της «Μαύρης Παρασκευής».

Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις για περιορισμούς και ελέγχους και τις επίμονες προσπάθειες του Ομπάμα προς αυτή την κατεύθυνση, οι πωλήσεις όπλων συνεχίζονται όπως και οι καθημερινοί πυροβολισμοί, σχολιάζει το New Yorker.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προανήγγειλε αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής στη χώρα, μέσω μέτρων που σκοπεύει να εφαρμόσει κάνοντας χρήση της εκτελεστικής κυβερνητικής πράξης, ώστε να παρακάμψει τις αντιδράσεις του Κογκρέσου.

Σε δηλώσεις του παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία του, ο Ομπάμα σημείωσε ότι η απραξία σχετικά με το ζήτημα πρέπει να σταματήσει, όπως και οι δικαιολογίες που τη συνοδεύουν.