Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στρατιώτες σε τουρκική βάση στο Κατάρ θα στείλει η Άγκυρα



Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο, με το οποίο επιτρέπεται σε τούρκους στρατιώτες να αναπτυχθούν σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Η ενέργεια αυτή φαίνεται να αποτελεί κίνηση στήριξης προς την αραβική χώρα, η οποία έχει έρθει αντιμέτωπη με διπλωματική και εμπορική απομόνωση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε πριν από τη διένεξη, εγκρίθηκε με 240 ψήφους υπέρ, με τη στήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του εθνικιστικού MHP.

Ο αριθμός των στρατιωτών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη βάση δεν διευκρινίζεται ενώ δεν ορίζεται ακριβής ημερομηνία για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Ντόχα είχε επισημάνει στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από έναν χρόνο ότι η τουρκική στρατιωτική βάση αναμένεται να υποδεχθεί 3.000 στρατιώτες ή περισσότερους «εφόσον χρειαστεί».

Παράλληλα, τούρκοι εξαγωγείς δηλώνουν έτοιμοι να καλύψουν κάθε ζήτηση σε τρόφιμα και νερό στο Κατάρ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του κύριου συνδέσμου εξαγωγέων της Τουρκίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επιτρέποντας στο εμιράτο να αποσοβήσει πιθανές ελλείψεις, έπειτα από τον εμπορικό αποκλεισμό που του επέβαλαν έξι, κυρίως αραβικές χώρες. 

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους σε εμπορικές πτήσεις τη Δευτέρα, κατηγορώντας το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.