Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 -

Στους 45 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε κλαμπ του Βουκουρεστίου



Ο απολογισμός των νεκρών της πυρκαγιάς στο κλαμπ Colectiv του Βουκουρεστίου έφθασε σήμερα τους 45, μετά τον θάνατο ακόμη τεσσάρων τραυματιών.

Μεταξύ των τεσσάρων περιλαμβάνεται ο ντράμερ του συγκροτήματος hard rock Goodbye to Gravity, που έδινε συναυλία την ώρα της τραγωδίας.

Ο Μπογκντάν Ενάς επρόκειτο να μεταφερθεί σήμερα σε νοσοκομείο της Ελβετίας, όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μετά την απογείωση του αεροσκάφους, το οποίο επέστρεψε στο Βουκουρέστι. Ο μουσικός κατέληξε στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε προς το νοσοκομείο Βαρέων Εγκαυμάτων της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Οι δύο κιθαρίστες του συγκροτήματος πέθαναν την επομένη της πυρκαγιάς, ενώ δύο άλλα μέλη του νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακόμη τρεις τραυματίες, δύο νεαροί Ρουμάνοι και ένας Τούρκος φοιτητής, υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους.

Το Σάββατο κατέληξαν εννέα τραυματίες, επτά στο Βουκουρέστι και δύο στην Ολλανδία, όπου είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία.

«Οι επτά επόμενες ημέρες είναι πιο δύσκολες ως προς τη νοσηλεία των τραυματιών. Δεχόμαστε κάθε βοήθεια, κάθε ιατρική ομάδα από το εξωτερικό» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τις Αρχές ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες μεταφοράς ορισμένων από τους τραυματίες σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

«Γιατί η Ρουμανία δεν ζήτησε από την αρχή διεθνή βοήθεια;» αναρωτιέται η εφημερίδα «Gandul».
Χθες 18 τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο εξωτερικό, οκτώ στο Βέλγιο, οκτώ στην Ολλανδία και δύο στην Αυστρία. Σήμερα περί τους 10 επρόκειτο να μεταφερθούν στη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και το Ισραήλ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, περί τα 100 άτομα νοσηλεύονται, εκ των οποίων 44 σε κρίσιμη κατάσταση.

Πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο κλαμπ Colectiv κατά τη διάρκεια συναυλίας στις 30 Οκτωβρίου προκάλεσαν πυρκαγιά και ποδοπάτημα των πανικόβλητων νεαρών θαμώνων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη μοναδική έξοδο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εισαγγελείς, μια μακρά σειρά παραλείψεων και παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας ήταν η αιτία της τραγωδίας.